adozona.hu
Előírt képesítés, végzettség
http://adozona.hu/kerdesek/2022_9_8_Eloirt_kepesites_vegzettseg_igr
Előírt képesítés, végzettség
Tisztelt Szakértő! A 34/2021. ITM-rendelet 1. mellékletének 66. pontjában meghatározott szakács végzettséggel rendelkező egyéni vállalkozó vendéglátóhelyet (étterem) üzemeltet. 1.) Jól értelmezem-e az ITM-rendeletet, hogy amennyiben a fent említett vállalkozó szakács munkakörben kíván alkalmazni munkavállalót, nem szükséges a munkavállaló-jelöltnek a rendelet 1. mellékletében meghatározott képesítéssel, végzettséggel rendelkeznie, hiszen a szakmai irányítást maga a vállalkozó végzi? 2.) Vállalkozó amennyiben idényjelleggel (egyszerűsített foglalkoztatás keretében) kíván olyan személyt foglalkoztatni, aki rendelkezik szakács képesítéssel, jól gondolom-e, hogy ebben az esetben – tekintettel arra, hogy a garantált bérminimum mindkét feltételének (munkakör betöltéséhez szükséges a képesítés, és rendelkezik is azzal) megfelel – a garantált bérminimum alapján a Eftv. rendelkezéseit figyelembe véve kell a napi bért megállapítani? 3.) Meg kell-e felelni a vendéglátás során a fent idézett ITM-rendeletnek a kiszolgálásban részt vevő munkavállalóknak, például pincér/felszolgáló, azaz kell-e ilyen képesítéssel rendelkező munkavállalót is foglalkoztatnia a vállalkozónak (tekintettel arra, hogy maga a vállalkozó szakács végzettségű)? Tehát a pincérek szakmai irányítását/felügyeletét elláthatja-e maga a vállalkozó? Válaszát előre megköszönve, tisztelettel