• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Osztalék öröklése, elengedése

Tisztelt Szakértő! A hagyatéki leltárban szerepel az örökhagyó nevén nyilvántartott, ki nem vett osztalék. Az osztalékot három személy: a feleség és a két gyermek örökölte, akik egyébként a társaság tagjai. A hagyatékátadó végzésben szereplő osztalék adózása hogy történik? Elegendő-e az, hogy a szokásos módon, kifizetéskor levonjuk és befizetjük a személyi jövedelemadót és az általános mértékig a szociális hozzájárulási adót? A hagyatéki eljárás során az édesanya odaajándékozta az örökhagyó hagyatékából a reá eső örökrészt a két gyermeknek Ez esetben is helyes-e oly módon eljárnunk, hogy a kifizetéskor levonjuk az osztalékkifizetés általános szabályai szerinti személyi jövedelemadót, illetve a szociális hozzájárulási adót? Lehetséges-e, hogy az örökös magánszemélyek a részükre előírt osztalékot (örökséget) a vállalkozás javára elengedjék? Jól értelmezzük-e a szabályokat, ha ezt az elengedett kötelezettséget (elengedést követően) közvetlenül az eredménytartalékba helyeznénk? És úgy gondoljuk, hogy ennek az eseménynek (örökölt osztalékról való lemondás a társaság javára) nincsen sem a magánszemélynél, sem a társaságnál sem adó-, sem illetékvonzata. Ez helyes? Köszönettel: Temesváriné


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close