• HONETT-CERTA Kft. Ildikó
Hozzászólások 0

A beszerzéshez kapcsolódó fuvarköltség megítélése

A sertésvágóhíd az élősertés beszerzések esetén kifizeti a termelőtől a vágóhídig felmerült szállítási költséget, aminek több formája létezik. Az egyik eset, amikor tartalmazza az élősertés beszerzési árát és a fizetendő fuvarköltséget. A másik eset, amikor az értékesítő nem rendelkezik az élősertés szállításához a megfelelő speciális fuvareszközzel. Ebben az esetben a vágóhíd rendeli meg a fuvareszközt, és kifizeti a fuvarozó által számlázott fuvarköltséget. Előfordul, hogy egy számla több fuvart tartalmaz rendszámonként. A sertésszállítást ENAR szállítólevél kíséri, amely tartalmazza az eladó nevét, a vevő nevét, a szállítás időpontját, a szállított sertések darabszámát, a szállítást végző gépkocsi rendszámát. A rendszám alapján az egyes élősertés-szállítmányokhoz a kapcsolódó fuvarköltség egyértelműen hozzárendelhető. Az ENAR szállítólevél és az állategészségügyi bizonyítvány adatait hatósági állatorvos ellenőrzi. Kérdés, anyagköltségnek minősül-e a helyi iparűzési adó szempontjából a beszerzéshez kapcsolódó fuvarköltség az alábbi esetekben? – A termelő által kiállított számla tartalmazza a szállítási költséget és az élőállat árát egy számlában. – Az élősertés szállításáról külön számlát állítanak ki, amely tartalmazza a speciális szállítójármű rendszámát (egy szállítmány, egy számla). – Az élőállat szállításáról nem szállítmányonként állítanak ki számlát, hanem egy számlában több szállítmány van feltüntetve rendszámonként.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close