• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Új áfakódok értelmezése a NAV online számla 3.0-nál

Tisztelt Szakértő! Társaságunk most paraméterezi be a vállalatirányítási rendszerét, hogy megfeleljen a NAV online számla 3.0 január 4-étől érvényes adatszolgáltatási kötelezettségeinek. Ennek keretében 2 új, áfamentesség okát részletező áfakóddal kapcsolatban van kérdésem. Az egyik az EUFADE. A NAV-dokumentáció szerint ezt a kódot kell az adatszolgáltatásban szerepeltetni az olyan, másik EU-tagállamban teljesített, fordítottan adózó exportszolgáltatások értékesítésére, amelyek nem az Áfa tv. 31.§ (1) alá tartoznak. Ez a paragrafus az exportszolgáltatások teljesítési helye meghatározásának általános esetét rögzíti, (röviden: teljesítés helye = ahol az adóalany vevő letelepedett). Kérdés: jól értelmezem-e, hogy ezek szerint az EUFADE kódot a teljesítés helye meghatározásának különös esetei alá tartozó exportszolgáltatásokra kell alkalmazni, amelyeket az Áfa tv. a 38. §-tól kezd taglalni? (Pl. közvetítési ügylet, ingatlannal kapcsolatos szolgáltatás stb.)? Viszont ha így van, akkor vajon melyik kód – EUFAD37 vagy EUFADE – alkalmazandó olyan esetben, amikor mind a 31. § (1), mind valamelyik különös eset feltételei fennállnak: pl. másik tagállamban fekvő ingatlannal kapcsolatos szolgáltatást nyújtunk másik tagállamban letelepedett adóalanynak? A 2. kérdés az EUE kódra vonatkozik, amelynek definíciója: másik tagállamban teljesített, nem fordítottan adózó ügylet. Kérdés: hogyan lehet Áfa tv. hatályán kívüli, vagyis adómentes a nem fordítottan adózó ügylet?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close