• NĂ©vtelen kĂ©rdezĹ‘
Hozzászólások 0

Megváltozott munkaképességű fiatal jogosult csedre? II.

Ez volt a régebben feltett kérdésem, de nem kaptam kellő választ rá. Ezért hozzáírtam a kommentekben, azt a rendszer nem fogadta el. Saját kérdés: Tisztelt Szakértő! Úgy olvastam egyik cikkükben, hogy a megváltozott munkaképességű jogállású személy is részesülhet csedben, illetve gyedben. Ügyfelem fiatalon lett megváltozott munkaképességű (sok esetben fiatalok is megkapják a rehabilitációs ellátást általában átmenetileg, míg rendeződnek a dolgaik – ez ügyfelem állítása orvosok szerint.) Ez az illető rokkantsági ellátást kap, munkaképessége 50%-os és rehabilitációja nem javasolt. Ő is jogosult csedre, gyesre? Válaszát köszönjük! SZAKÉRTŐNK VÁLASZA: Tisztelt Kérdező! Jogosult lehet a megváltozott munkaképességűszemély is csed-re, illetve gyedre, ha a gyermeke születését megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt. Továbbá ahhoz, hogy csed-et és gyed-et egyaránt kaphassa, mindenképpen biztosítási jogviszonyban kellene állnia a gyermek születésekor. A gyes biztosítási jogviszonytól függetlenül járó családtámogatási ellátás. Azaz, ha a megváltozott munkaképességűszemély pl: magyar állampolgár, és Magyarországon él, akkor jogosult lesz gyesre. A kérdésem, hogy a megváltozott képességű jogállású személy biztosított-e vagy sem? Feltétlen szükséges, hogy munkaviszonyt töltsön be, illetve, ha esetleg vállalkozó lenne, megfizesse a kata adónál az 50 ezer forint kisadózó adót? Önmagában ez a státusz, hogy megváltozott munkaképességű, nem ad alapot?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close