• Tillmann Ildikó
Hozzászólások 0

Új lakás vásárlása, pótmunka áfája

Tisztelt Szakértő! 5 százalékos áfakulcsba eső új lakást vásárolok, mely most van kivitelezés alatt. Az adásvételi szerződést fix árral és műszaki tartalommal kötöttük, de a kivitelező lehetőséget biztosított bizonyos változtatások elvégzésére. Ennek során kisebb falszakaszok áthelyezése, ajtó elhagyasa, plusz zuhanytálca beépítése történt. A módosítások plusz-mínusz költségeiről kimutatást kaptunk, és ennek többletéről – mint pótmunka – a vállalkozó díjbekérőt állított ki, 27 százalék áfával. A vállalkozó indoklása szerint az adójogszabály által meghatározott kedvezményes 5 százalékos áfa ebben az esetben nem alkalmazható, mivel a módosító tételek nem képezik a vételár részét (nem történik adásvételi szerződés módosítás). Szerintük a pótmunka tételeivel kivitelezést rendeltem meg, amely nem érinti az adásvételt, a kedvezményes adókulcs kizárólag a lakás adásvételéhez kapcsolható, így a pótmunkát 27 százalékos áfával kell kiszámlázni. Álláspontom szerint én nem egy már elkészült és átadott, leszámlázott lakásba rendeltem meg különféle kiegészítő pótmunkákat, hanem a kivitelezése során bizonyos módosításokat kértem, a lakás így kissé eltérően lett kialakítva az eredeti tervekhez képest. A módosítás nem jár építési engedély változtatásával. Önök szerint ez a fajta pótmunka, többletköltség hozza-e a lakás 5 százalékos áfa kulcsát, vagy valóban 27 százalékos kulccsal kell számlázni?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close