Hozzászólások 0

Láncügylet – áfabevallás

TIsztelt Szakértő! Háromszereplős láncügyletekkel kapcsolatban kérném segítségét. Az első, magyar szereplő terméke közvetlenül a harmadik félhez kerül. A közbenső cég szlovák. A harmadik fél olykor közösségen kívüli, olykor közösségi adóalany. A kérdés: amennyiben a harmadik fél EU-n kívüli, abban az esetben, ha a harmadik fél rendeli a fuvart, tehát a B-C ügylet a fuvarozásos, akkor az A-B ügylet belföldi 27% áfás, a B-C ügylet pedig exportértékesítés, amit magyar adószám alatt számláz ki, és a magyar áfabevallásában szerepeltet a szlovák cég? Amennyiben az A-B a fuvarozásos ügylet, úgy a magyar fél számláz a szlováknak exportértékesítést? Ebben az esetben a B-C viszonylatában (teljesítési hely C ország) a számlázás áfa hatályán kívüli, és a szlovák adószámról kell számlázni, szlovák áfabevallásban kell szerepeltetni? Vagy a magyarban? Ugyanez a kérdés felmerül háromszögügylet esetében. Ha a harmadik fél például osztrák, és intézi a fuvart, akkor a B-C ügylet az adómentes közösségen belüli értékesítés, és ezt a szlovák cégnek magyar adószámról kell számlázni, és magyar áfabevallásban szerepeltetni? A-B ügylet pedig 27% áfás? Ha az A-B a fuvarozásos ügylet, akkor A-B közösségen belüli adómentes értékesítés B szlovák adószámára? B-C ügylet pedig az egyszerűsítés miatt (C teljesítési hellyel) egy áfa hatályon kívüli fordított áfás ügylet lesz? Ezt B a szlovák vagy a magyar áfabevallásában szerepelteti? Melyik adószámát használja? Mikor, melyik országbeli adószámmal, és melyik áfabevallást kell kitölteni?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close