Hozzászólások 0

Szükségesnél nagyobb lízing-kezdőrészlet bekérése

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem belföldi illetőségű áfaalany, egy gépet zárt végű pénzügyi lízing keretében lízingel egy zrt. lízingtársaságtól. A lízingtársaság a kezdő részletet bekérte ügyfelemtől, amit az be is fizetett, erről a lízingtársaság korrektül előlegszámlát állított ki, mely áfát tartalmazott, a teljesítés dátuma az utalás dátumával megegyezett. Ezt követően kaptunk egy számlát, amiben a gépet ügyfelem felé leszámlázták, és a komplett előleg összegét levonták a számlában. Ezt követően kiderült, hogy a bekért előleg összege túl magas volt, a számla előleggel csökkentett végösszege alacsonyabb volt, mint a törlesztőterv szerinti tőketartozás összege a kezdőrészlet levonását követően. A lízingcég a többletet ügyfelem felé visszautalta, és egy "előlegbekérő" levelet állított ki erről negatív előjellel. Kérdésem, hogy a lízingcég így helyesen járt-e el? Azt látom, hogy összességében az áfaegyenlegünk rendben van, mert a gép számlájában a komplett előleget levonták, de az az érzésem, hogy ezt a gépi számlát stornózniuk kellett volna, a csökkentett előleget kellett volna ott csak levonniuk, és a fölösleges előleg összegének visszautalásakor egy előleg jóváíró számlát kellett volna kapnunk. A lízingcég álláspontja, hogy a visszautalás a végszámla teljesítési időpontja után történt. Ez már nem tekinthető az előlegszámla korrekciójának. Itt egy egyszerű túlfizetésről van szó, melyet visszatérítettek ügyfelem felé. Segítségét előre is köszönöm.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close