• Vida Mihály_adószakértő
Hozzászólások 0

Javítás, mint garanciális kötelezettség az általános forgalmi adózásban

Tisztelt Szakértők! Hibás teljesítés esetén a jogosult – akár a kellékszavatossági, akár a jótállási igényét érvényesíti - kijavítást igényelhet. Kérdésemet áfa megítélése szempontjából kérem vizsgálni! EU-ban készül és márkavédett logózott a termék. A termékre a gyártó vállal jótállást. Fontos: Magyarországon csak egy és kizárólagos importőr van, aki saját maga is értékesít belföldön (1 db). Importőrszerződéssel árkakereskedői hálózaton keresztül látja el a termékkel a magyar piacot (~25 db). Importőrszerződéssel márkaszerviz-hálózaton keresztül valósítja meg a teljes gyár által vállalt garanciát. Fontos: a vevő nem kötelezett a tényleges vásárlás helyére visszamenni (visszamehet, ha akar) bármelyik márkaszervizben a jótállási igényét érvényesítheti. Azonban a márkaszervizek/márkakereskedők egymás között nem számolhatnak el az elvégzett kijavítással, erre nincs joguk az importőr-márkakereskedő szerződésben rögzítve! (Amennyiben elszámolhatnának, akkor áfás lenne ez az elszámolás.) A gyártó vállalat az importőrön keresztül magához vonta a teljes belföldi értékesítés garanciális kötelezettségének teljesítését. Helyes-e az elszámolás közöttük, ha minden esetben áfa nélkül valósul az meg? Van-e és mi a különbség áfaszempontból, ha saját értékesítésű, illetve más márkakereskedői értékesítésű garanciát, jótállási igényt érvényesít, számol el a márkaszerviz az importőr felé, hiszen ő a kötelezett? Köszönet a válaszért!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close