• Névtelen kérdező
2

Lízingelt személygépkocsi könyvelése

A lízingbe adó cég által küldött állásfoglalás szerint egy személygépkocsi lízingelése esetén az alábbiak szerint kell könyvelni egy lízingelt személygépkocsit: „Tárgyi eszközként nyilvántartásba venni a nettó értéken tudja az eszközt, erre a lízingbe adó cég által kiállított számviteli bizonylat alapján van lehetősége. Nyílt végű lízing esetén az áfa-visszaigénylésre az önerő és a havidíjak kapcsán van lehetőség (az önerőről már meg is kapta a számlát, a havi díjakról pedig folyamatosan kapni fogja). Ezen számlák áfatartalmát az üzleti használat arányában, illetve útnyilvántartás vezetése nélkül valóban 50 százalékban tudja visszaigényelni. Az áfa nem visszaigényelhető része ráfordításként számolandó el. A teljes vételárról NYVPL esetén nem kap számlát.” 1. kérdés: tudomásom szerint a tárgyi eszköz értékébe kell könyvelni a vissza nem igényelhető áfát, de a lízingelés esetében a havi számlákból nem tudom a tárgyi eszközre könyvelni? 2. kérdés: nyílt végű lízingnél a kft. eldöntheti, hogy maradványértéken megveszi a személygépkocsit, vagy nem?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close