• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Magyar munkáltatónak külföldön végzett távmunka

Tisztelt Adózóna! Elvállaltam egy napi 8 órás munkát Ausztriában decembertől áprilisig, és júnitól decemberig, de nem szeretném elhagyni jelenlegi munkahelyemet. Mivel nincs rá garancia, hogy az 1. turnust követően folytatom a szezonmunkát, ezért azt szeretném, hogy áprilisig módosítsuk az itthoni munkaszerződésemet, hogy 4 órában távmunkában folytatnám a tevékenységemet. A kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény 4. cikke alapján magamat magyar illetőségűnek minősíteném, mivel állandó lakóhelyemet nem számolom fel (bár a szezon alatt kinn fogok lakni), itt lesz egy határozatlan idejű munkaviszonyom, itt él a gyermekem. Ha kiindulunk abból, hogy kizárólag áprilisig módosítjuk az itthoni munkaszerződésemet akként, hogy távmunkában napi 4 órát dolgozom, akkor a kettős adós egyezmény 15. § (2) bekezdése alapján az itthonról származó jövedelmem Magyarországon adózhat? Egyáltalán nem tartom kizártnak ugyanis, hogy a második turnusban már nem térek vissza. Mondhatom ezért, hogy mivel fennáll a lehetősége, hogy nem éri el a 183 napot a kinntartózkodásom, akkor belföldön adózok, fizetem a járulékot stb. az itthonról származó jövedelmem után áprilisig? Utána pedig meglátjuk, hogy folyatjuk tovább. Ha pedig mégis visszamegyek a második turnusra is, és a távmunkát is tovább szeretném csinálni, akkor már mind az adó-, mind a járulékfizetési kötelezettségem Ausztriában lesz? Önadózóként kell majd ennek eleget tennem? A munkáltatómnak milyen fizetési/adminisztratív kötelezettségei lesznek utánam? Válaszukat előre is köszönöm, Ani


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close