• Well PR Kft. Well PR
Hozzászólások 0

Magyarországon bejelentett munkaviszony távmunkában Németországból

Tisztelt Szakértő! Ha egy munkavállalónk Németországba költözik (családjával) és onnan végezné távmunkában a munkáját, hogyan adózik, a tb megfizetése hogyan teljesül? Hol lesz jogosult egészségügyi ellátásra? Hogyan néz ki a gyakorlatban a magyarországi bérszámfejtése (járulékok levonása stb.)? Tudomásom szerint egy belföldi illetőségű munkavállaló külföldi foglalkoztatás esetén is belföldön marad adóztatható a munkaviszonyból származó jövedelme után, ehhez az egyik feltétel a 183 napot meg nem haladó külföldi tartózkodás (vagy a kiköltözést követően nem az adóévet vesszük alapul, hanem folyamatosan kell a kint töltött időt számbavenni Németország esetében?). Mi a helyzet, ha az illető belföldi (magyarországi állampolgár) munkavállaló, belföldi a munkaviszonya (Magyarországon bejelentett munkajogviszony),csupán külföldről végezné azt távmunkában? Mikortól kell (ha kell) állandó lakcímmel rendelkeznie Németországban, azaz meddig lehet ideiglenes lakcímmel Németországban tartózkodni, azaz mikortól beszélhetünk arról, hogy az illető életvitelszerűen él kint és dolgozik onnan távmunkában? Milyen kötelezettségei/kötelezettségeink (nekünk mint munkaadónak) vannak? Megállja-e a helyét az a szabály a fentiek alapján, hogy nekünk mint munkáltatónak gondoskodnunk kell arról, hogy a járulékkötelezettségeket a jogszabályoknak megfelelően kell megállapítanunk, szem előtt tartva, hogy az EU-s szabályozás és általában a szociális biztonsági egyezmények a munkavégzés helyéhez rendelik a járulékfizetést? Csilla


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close