• Book-Audit Kft. Katalin
Hozzászólások 0

Szakképző tanulók cafetériájának áfája

Egy gazdasági társaság középiskolai tanulók gyakorlati képzésében vesz részt oly módon,hogy a tanulók bekapcsolódnak a társaság gazdasági tevékenységébe, a képzés során a tanulók által előállított terméket, nyújtott szolgáltatásukat az őket foglalkoztató gazdasági társaság, ellenérték fejében értékesíti, ezért a tanulók oktatásához beszerzett anyagok a gazdasági tevékenységét szolgálják, a felmerült előzetesen felszámolt adó véleményünk szerint levonható. Ezek a tanulók tanulószerződés alapján folytatott gyakorlati képzésben vesznek részt, a gazdasági társaság szakképzési hozzájárulási kedvezményt vesz igénybe. Kizárólag az oktatáshoz használt beruházások után nem igényli vissza az áfát a gazdasági társaság. A tanulók szakácsnak, pincérnek, rendezvényszervezőnek tanulnak, és részükre cafetéria keretében a gazdálkodó szervezet helyben meleg étkezést biztosít, mely után sem szja-, sem eho-fizetési kötelezettség nem terheli a kft.-t az idei évtől életbe lépő jogszabályi változások alapján. Ez utóbbi okból merült fel még a kérdés, hogy a gazdasági társaság visszaigényelhető áfáját arányosítani kell-e? Ha igen, akkor az arányszámot milyen tételek befolyásolják? Az adómentesen nyújtott melegétkezés pénzben kifejezett értéke nettó módon van megállapítva, s ezt kellene a mentes bevételnek tekintetni, illetve ezt az összeget növelné-e még a szakképzési hozzájárulási kedvezmény, vagy a helyben fogyasztott melegétkezés nettó értékére kellene felszámítani az 5 százalékos áfát?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close