• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Könyvelői felelősség A1 igazolás hiánya esetében

Könyvelőirodánk ügyfélkörének egy része olyan frissen bejegyzett kft.-kből áll, amelyekben a tulajdonosok (általában egyedüliként) egyben az ügyvezetők is, és külföldiek. Egy részük EU-s állampolgár és/vagy EU-s rezidens, egy részük harmadik országbeli (illetve vegyesen, EU-s állampolgár, de harmadik országbeli rezidens, vagy fordítva). Az világos, hogy ezeknek a cégeknek az ügyvezetői társas vállalkozónak minősülnek itthon, ami egyben azt is jelenti, hogy meg kellene fizetniük legalább a bérminimum utáni járulékterheket. Ha – és ez okoz majd dilemmát – az EU másik tagállamában nem minősülnek biztosítottnak (ennek igazolására szolgál az úgynevezett A1 certifikát). Amit nem tudunk eldönteni, hogy meddig terjed a könyvelői felelősségünk akkor, ha az ügyfél úgy nyilatkozik, hogy ő biztosított máshol, azonban az erről szóló igazolást nem mutatja be nekünk? Azt tapasztaljuk, hogy az esetek jelentős részében jelentős terhet jelent ezeknek az igazolásoknak a beszerzése, jellemzően akár hónapokig is eltart. Ha ebben az esetben a bevallásokat a kapott nyilatkozatnak megfelelően teljesítjük (tehát azt valljuk be a társaság nevében, hogy nem kell járulékterhet fizetni), később felelősségre vonhat-e minket a hatóság azért, ha végül kiderül, hogy nem volt biztosított az adott ügyfél a kérdéses időszakban máshol? Tehát, ha akár szándékosan, akár tévedésből valótlan tartalmú nyilatkozatot kapunk az ügyfelünktől, és annak megfelelően járunk el?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close