• Névtelen kérdező
2

Társas vállalkozó cseden, gyeden

Tisztelt Szakértő! Kérdésem kicsit összetett. Egy 40 órás munkaviszonnyal rendelkező dolgozó csedben részesül. Van két cége, ahol társas vállalkozó ügyvezető. Az egyik jogviszonyában megvan a 365 napja, így jogosult csedre, a másikban nem. Ezen esetekben a társas vállalkozói jogviszonyában hogyan jelentjük a 08-ason? A munkabérrel ellátatlanság sorban jelölni kell a csedet? Mindkét vállalkozásában? Vagy csak abban, amelyben ténylegesen cseden van? A Tbj. ezt írja: 28. § (1) A 27. §-ban meghatározott járulékalap alsó határát arányosan csökkenteni kell azon időszak figyelembevételével, amely alatt a társas vállalkozó a) táppénzben, baleseti táppénzben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban részesül,... A társas vállalkozó megnevezéssel van gondom. Ezzel azt mondja, hogy mint társas vállalkozó részesüljön csedben? Vagy ő mint magánszemély elég, ha csedben részesül és akkor már mindenhol jelentjük a csedet. A másik, hogy ha gyeden lesz, akkor át kell jelenteni, ha jól tudom 1041-en főállású társas vállalkozóvá. Itt akkor hogyan jelentem a 08-ason? Itt is minden jogviszonyban gyedet írok? Hogyan alakul, ha például társas vállalkozásban a gyed időszakától ismét személyesen közreműködik mint ügyvezető? Akkor főállású és elvileg nem mentesíti semmi és fizeti az emelt járulékokat? Ha viszont visszamegy a munkaviszonyában is gyed mellett dolgozni, akkor újra visszajelentem mint mv melletti és akkor már nem fizetem az emelt járulékokat. Köszönöm szépen!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close