• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Áfás egyéni vállalkozó pénzforgalmi számlanyitási kötelezettsége

Tisztelt Szakértő! 2018-ban az alanyi mentesség értékhatárát átlépő katás egyéni vállalkozó pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett is lett az áfafizetési kötelezettsége mellett (áfakörbe belépett). Ennek megfelelően pénzforgalmi számlát nyitott. Az alábbi rendelkezést hogyan kell értelmezni? 114. § (2) A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó – törvény vagy kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában – a készpénzben teljesíthető fizetések céljára szolgáló pénzeszközök kivételével köteles pénzeszközeit pénzforgalmi számlán tartani, pénzforgalmát pénzforgalmi számlán lebonyolítani, és ennek érdekében pénzforgalmi számlaszerződést kötni. Az, hogy köteles pénzforgalmi számlán tartani a pénzeszközeit, azt jelenti, hogy nem tarthatja az eddigi magánszámláján, illetve magánszámlához kapcsolt betétszámlán a pénzeszközeit, amelyek eddig befolytak, illetve ezután be fognak folyni? Az, hogy köteles a pénzforgalmát pénzforgalmi számlán lebonyolítani, azt jelenti, hogy nemcsak az adófizetési kötelezettségeit köteles lebonyolítani pénzforgalmi számlán, hanem más, nem adójellegű kifizetéseit is (legyen az a vállalkozási tevékenységével összefüggő vagy egyáltalán nem összefüggő)? Helytelenül jár el az adózó abban az esetben, ha a bevételei továbbra is a magánszámlájára érkeznek, de az adófizetési kötelezettségeit átutalja a pénzforgalmi számlájára, és onnan teljesíti adófizetési kötelezettségeit az adóhatóság felé? Válaszát előre is köszönöm!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close