• Kauker Zsoltné
Hozzászólások 0

Bemutató lakás áfája

Tisztelt Szakértő! Ingatlanközvetítő áfa-adóalany ügyfelem egy épülő többlakásos társasházból megvásárolt több társasházi albetétet, szerkezetkész állapotban, 5%-os áfakulccsal. Ezáltal ezeknek az új építésű lakásoknak ügyfelem az első vevője. Ügyfelem a lakásokat kulcsrakész állapotba hozza és utána értékesíteni kívánja. A kérdéseim a következők: 1./ Tudomásom szerint - mivel megfelel az Áfa törvény 3. melléklet 50. pontjának - 5%-os áfakulccsal kell továbbértékesítenie ügyfelemnek a lakásokat a vevő adóalanyiságától függetlenül. A könyvelésben készletként tartom nyilván a lakásokat. Kérem szíves megerősítését abban, hogy jól tudom-e a fentieket. Milyen dokumentum bizonyítja az első rendeltetésszerű használatbavételt? 2./ A fent leírt lakások egyike kulcsrakész állapotba került és a vállalkozó úgy döntött, hogy bemutató lakásként kívánja használni és egyenlőre nem értékesíti. Ezért teljesen felszereli, például kialakítja a konyhát beépített bútorokkal, főzőlappal, sütővel. Azt szeretném megtudni, hogy az eddig már levonásba helyezett, 5%-s áfát önellenőrzéssel be kell-e fizetni a NAV-nak? A lakás berendezésére fordított vásárlások számlájának az áfája levonásba helyezhető-e? A készletekből át kell-e sorolni a tárgyi eszközök közé? Amikor a bemutató lakást értékesíteni fogja, akkor lehet levonásba helyezni az áfát a 240 hónapos figyelési időszak figyelembe vételével? Köszönettel: Kauker Zsoltné


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close