• Névtelen kérdező
2

Gyermek születése utáni pótszabadság

Tisztelt Címzett! Az alábbi kérdés megválaszolásában kérném a segítségüket. Az 50/2014. kormányrendelet kimondja, hogy a munkáltatók munkavállalóik részére a pótszabadság idejére járó távolléti díjat és annak közterheit a Magyar Államkincstártól igényelhetik vissza. Egy konkrét ügyben a Magyar Államkincstár észrevételezte az adózónál, hogy az igényelt távolléti díjon felül igényelt munkáltatói közteher megtérítésére nincsen mód, mivel a munkáltató a kiva alanya, és a munkabér után megfizetendő kisvállalati adó nem minősül köztehernek. A jegyzőkönyv írja, hogy a közterhet a munkáltató nem igényelheti, mivel a kiva alanya. Álláspontunk szerint ez hátrányos a munkáltató részére. Kérdésem arra irányul, hogy valóban nem minősül-e a fent nevezett rendelet értelmében köztehernek a személyi jellegű ráfordításokat terhelő kiva? A 2012. évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kiváról kimondja, hogy Magyarországon a vállalkozás a jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló, vagy azt eredményező gazdasági tevékenysége (a továbbiakban: vállalkozási tevékenység) alapján keletkező adó- és más közteher-fizetési kötelezettségének választása és jogosultsága esetén e törvény szabályai szerint tehet eleget. Ebből arra következtetünk, hogy közteherfizetési kötelezettség a kiva is, éppúgy, mint a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás. Jár a munkáltatónak ez térítésként Önök szerint? Köszönettel


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close