Hozzászólások 0

Ajándékátadás adózása

Tisztelt Szakértő! Kereskedelmi vállalkozásunk partnereinek bizonyos értékhatárú rendelés felett ajándékot biztosít. Az ajándékok az értékesítésről kiállított számlán nem szerepelnek, azokról külön "üzletiajándék-nyilvántartást" vezetünk (szállítói számla száma a beszerzésről, bruttó összeg, ajandékban részesülő partner, átadás időpontja) és szállítólevél kíséretével adjuk át. (A számlán feltüntetni a továbbiakban sem kívánjuk... a beszerzők külön kérésére...) Az üzleti ajándékok beszerzésekor az áfát nem vonjuk le, a bruttó bekerülési értéket egyes meghatározott juttatásként (mint üzleti ajándék) 49,98% adó (szja és eho) vonzattal minden hónapban a '08-as bevalláson leadózzuk. Kérdésem az lenne, hogy helyesen járunk-e el, az átadás-átvétel történhet-e szállítólevélen, vagy máshogyan kellene bizonylatolni az ingyenes ajándék átadását? Helyes-e, hogy az átadás időpontját vesszük figyelembe, amikor azt vizsgáljuk, melyik hónap '08-as bevallásában szerepeljen? Mi a helyzet abban az esetben, ha vállalkozásunk olyan üzleti ajándékot nyújt, amelyet szállítójától korábban ő is ingyenesen (számlán 0 forint) kapott? Piaci érték után kell adózni vagy esetleg nem is kell? Csak a teljesség kedvéért: amennyiben a számlán az ajándékot teljes értékben tüntetnénk fel, és külön soron szerepelne kedvezményként, akkor az áfa is levonható lenne beszerzéskor, illetve ajándékként sem kellene adózni? Akkor sem, ha 1 forintért van kiszámlázva és -1 forint a kedvezmény? Köszönöm!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close