1

Pénztárgép, bankkártyás fizetés

Van-e jogszabály mely előírja, hogy a pénztárgépbe külön rekeszbe kell ütni a készpénzes és a kártyás fizetést? Nap végén és esetleges ellenőrzés esetén, ha nincs külön rekeszbe ütve a bevétel, akkor is megállapítható a pénztár egyenlege (napközben a beütött bevételek, kártyaleolvasó, utalványok, a nap végén a bevétel a bevételi pénztárbizonylaton ugyanígy kerül elszámolásra). Napjainkban nagyon megnőtt a kártyával, illetve az utalvánnyal fizetők száma a vendéglátásban mely rengeteg problémát vet fel. Mi a helyes gyakorlat a pénztárgépek esetében? A vendég fizetni szeretne, és kéri a számlát. A felszolgáló megkérdezi, kártyával, készpénzzel vagy utalvánnyal fizet? Ezután a felszolgáló elkészíti a nyugtát, és kiviszi azt az ügyfélnek, a kívánt fizetési módnak megfelelően beütve a pénztárgépbe. A vendég meggyőződik róla, tényleg azt fogyasztotta-e, majd fizet. 1/ Ha a vendég készpénzben fizet, nincs probléma, hiszen az 1 rekeszbe lett beütve a bevétel. 2/ Kártyával szeretne fizetni, odaadja a kártyát a felszolgálónak, és ezután derül ki, hogy vagy nincs pénz a kártyáján, vagy már elfelejtette, hogy használta, és túllépte a napi limitet, stb. Volt úgy, hogy egy számlát négy kártyáról sem tudtak kifizetni teljesen, és a fennmaradó részt készpénzzel fizették ki. Mi ilyenkor a teendő? Rossz rekeszbe lett beütve egy része a bevételnek. 3/ Utalvánnyal fizetnének, de ugyebár abból nem lehet visszaadni, így egy részét a számlának utalvánnyal fizetik, a másik részét pedig kézspénzzel.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close