dr. Somos Géza ügyvéd

1987. január 1. óta vagyok a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja, kb. 1990. óta foglalkozom adó- és vámügyekkel, melyek között jelentős, nagyértékű, bonyolult problémákkal is meg kellett küzdenünk. A szakma tavaly a száz legjobb ügyvéd közé választott (lásd: Haszon Magazin 2016. évi 11. szám). Szakmai tárgyú írásomat közölte az Ügyvédek Lapjának 2014. májusi száma („Quo vadis Kúria”) a Közösségen belüli termékértékesítések adómentessége tárgyában. A Budapesti Ügyvédi Kamara keretein belül gyakran szervezünk szakmai konferenciákat, együttműködve a Közigazgatási Bírák Egyesületével, abból a célból, hogy megteremtsük a tárgyalóterem falain kívül is egyfajta szakmai párbeszéd lehetőségét a bíróságokkal.

Az elmúlt három évtizedben több multinacionális vállalat is ügyfelem volt, pl. a Coca-Cola, az UNILEVER, az ECE Budapest Projektmanagement Kft, stb.

dr. Somos Géza

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Megválaszolva

0 komment

Németországi áfaregisztráció

Áfa

Tisztelt Adózóna! A következőkben szeretnénk a segítségét kérni. Adott egy magyar kft., amely Törökországból, illetve európai uniós országokból szeretne importálni Németországba árut. »

Megválaszolva

0 komment

Ukrajnába történő tehergépkocsi-értékesítés áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! Fuvarozással foglalkozó egyéni vállalkozó 2019. május hónapban értékesítene Ukrajnába 1 tonnás tehergépkocsit, melyet 2015. júliusban vásárolt, és az áfáját visszaigényelte. »

Megválaszolva

0 komment

Áfamentesség egészségügyi ellátásnál

Áfa

Tisztelt Szakértő! Adott egy közhasznú egyesület és az egyesület 100 százalékos tulajdonában lévő nonprofit kft. »

Megválaszolva

0 komment

Előlegszámla

Áfa

Tisztelt Szakértő! A kft. előlegszámlát bocsátott ki, de azt több éven keresztül nem egyenlített ki a vevő. Mit lehet vele kezdeni? Köszönettel. »

Megválaszolva

0 komment

Ingatlan áfa

Áfa

Tisztelt Szakértő! Amikor a cég az általános szabályok szerinti áfát alkalmazza, és vesz egy régi lakóépületet, amit felújit, abban az esetben a felújitás áfája levonható? »

Megválaszolva

0 komment

Vadásztársaság bevétele

Áfa

Tisztelt Szakértő! Vadásztársaság a cél szerinti tevékenysége során elejtett vadat kereskedelmi cégeknek értékesíti. »

Megválaszolva

0 komment

Számla kifizetése a szolgáltatás minősége szerint

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem oktatási tevékenységet folytat, és tanfolyamot tartott egy cégnél. A szerződése szerint a kifizetést befolyásolja a hallgatók véleménye. A tanfolyam (kb. »

Megválaszolva

1 komment

Alanyi mentesség

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ha valaki 2017-ben lépte át az alanyi mentesség határát, 2018-ban azonban nem érte el a bevétele a 8 millió forintot, 2019-től választhat-e alanyi mentességet? »

Megválaszolva

0 komment

Elővásárlási jog áfabeli megítélése

Áfa

Építési telekre szeretnénk szerződésen alapuló elővásárlási jogot alapítani. A kölcsönösen meghatározott vételár áfaköteles-e vagy sem? Válaszukat előre is köszönöm. »

Megválaszolva

0 komment

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Áfa

Tisztelt Szakértő! Megerősítését szeretném kérni, hogy a jelbeszéd tolmácsolás tárgyi adómentes szolgáltatás közé tartozik e? »

Megválaszolva

0 komment

Gyakorlati képzés kiszámlázása képző intézmény felé

Áfa

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., amely tanműhelyt tart fenn, 40-60 diák gyakorlati képzését biztosítva (nappali és esti tagozat keretében egyaránt, hegesztőknek és szerkezetlakatosoknak). »

Megválaszolva

0 komment

Közösségi területről beszerzett szolgáltatás adómentessége

Áfa

Egy Magyarországon működő, alapítványi fenntartású, köznevelési intézmény oktatási programot szerez be a közösség területéről, az oktatási tevékenységéhez, a közösségi adószáma megadásával. »

Megválaszolva

0 komment

Vitorlás hajó értékesítésének áfája

Áfa

Tisztelt Szakértő! 2002. évben egy gazdasági társaság vásárolt egy új vitorlás hajót (vtsz. 8903), amely sport- és szórakozási célokra alkalmas. »

Megválaszolva

0 komment

Alanyi mentes értékhatár túllépése

Áfa

Ha 2018 októberében túllépjük az alanyi mentesség határértékét, milyen áfabevallást kell beadni? Havit és utána év végéig? Milyen adatok határozzák meg a 2019. év bevallásának gyakoriságát? »

Megválaszolva

0 komment

Számlázás Svájcba

Áfa

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem szénát és lucernát szállítana Svájcba is. Az EU-ba számlázással nincs gond, a partner adószámát könnyen le lehet ellenőrizni a VIES rendszerben. »

Megválaszolva

0 komment

Természetgyógyász áfa

Áfa

Szeretném megtudni, hogy a rendelővel rendelkező, 869005 ÖTVJ számmal regisztrált egyéni vállalkozó természetgyógyász tevékenysége az áfatörvény 85. § szerint mentes-e az áfa alól? »

Megválaszolva

0 komment

Alanyi adómentesség

Áfa

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi adómentes egyéni vállalkozó év közben elérte a 8 millió forintos árbevételi érékhatárt. »

Megválaszolva

0 komment

Fuvarozási számla

Áfa

Angol magánszemély részére történt fuvarozás Magyarországról, áfa nélküli számlát kell kiállítani? »

Megválaszolva

0 komment

Áfa gyakorított elszámolás

Áfa

Tisztelt Szakértő! A kérdésem arra irányulna, hogy negyedévenkénti bevallásra kötelezett adózó év közben áttérhet-e havi bevallásra? »

További hasznos adózási információk

Kérdések és válaszok

Viszonteladó nemzetközi vonatkozásban

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásfelújítás áfaszabálya 2019

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Díjbekérő, előleg, végszámla

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close