További témák
dr. Somos Géza ügyvéd

1987. január 1. óta vagyok a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja, kb. 1990. óta foglalkozom adó- és vámügyekkel, melyek között jelentős, nagyértékű, bonyolult problémákkal is meg kellett küzdenünk. A szakma tavaly a száz legjobb ügyvéd közé választott (lásd: Haszon Magazin 2016. évi 11. szám). Szakmai tárgyú írásomat közölte az Ügyvédek Lapjának 2014. májusi száma („Quo vadis Kúria”) a Közösségen belüli termékértékesítések adómentessége tárgyában. A Budapesti Ügyvédi Kamara keretein belül gyakran szervezünk szakmai konferenciákat, együttműködve a Közigazgatási Bírák Egyesületével, abból a célból, hogy megteremtsük a tárgyalóterem falain kívül is egyfajta szakmai párbeszéd lehetőségét a bíróságokkal.

Az elmúlt három évtizedben több multinacionális vállalat is ügyfelem volt, pl. a Coca-Cola, az UNILEVER, az ECE Budapest Projektmanagement Kft, stb.

dr. Somos Géza

A SZAKÉRTŐHÖZ INTÉZETT KÉRDÉSEK


Megválaszolva

1 komment

Alanyi mentesség

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Ha valaki 2017-ben lépte át az alanyi mentesség határát, 2018-ban azonban nem érte el a bevétele a 8 millió forintot, 2019-től választhat-e alanyi mentességet? »

Megválaszolva

0 komment

Elővásárlási jog áfabeli megítélése

ÁFA

Építési telekre szeretnénk szerződésen alapuló elővásárlási jogot alapítani. A kölcsönösen meghatározott vételár áfaköteles-e vagy sem? Válaszukat előre is köszönöm. »

Megválaszolva

0 komment

Tárgyi adómentes szolgáltatás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Megerősítését szeretném kérni, hogy a jelbeszéd tolmácsolás tárgyi adómentes szolgáltatás közé tartozik e? »

Megválaszolva

0 komment

Gyakorlati képzés kiszámlázása képző intézmény felé

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., amely tanműhelyt tart fenn, 40-60 diák gyakorlati képzését biztosítva (nappali és esti tagozat keretében egyaránt, hegesztőknek és szerkezetlakatosoknak). »

Megválaszolva

0 komment

Közösségi területről beszerzett szolgáltatás adómentessége

ÁFA

Egy Magyarországon működő, alapítványi fenntartású, köznevelési intézmény oktatási programot szerez be a közösség területéről, az oktatási tevékenységéhez, a közösségi adószáma megadásával. »

Megválaszolva

0 komment

Vitorlás hajó értékesítésének áfája

ÁFA

Tisztelt Szakértő! 2002. évben egy gazdasági társaság vásárolt egy új vitorlás hajót (vtsz. 8903), amely sport- és szórakozási célokra alkalmas. »

Megválaszolva

0 komment

Alanyi mentes értékhatár túllépése

ÁFA

Ha 2018 októberében túllépjük az alanyi mentesség határértékét, milyen áfabevallást kell beadni? Havit és utána év végéig? Milyen adatok határozzák meg a 2019. év bevallásának gyakoriságát? »

Megválaszolva

0 komment

Számlázás Svájcba

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem szénát és lucernát szállítana Svájcba is. Az EU-ba számlázással nincs gond, a partner adószámát könnyen le lehet ellenőrizni a VIES rendszerben. »

Megválaszolva

0 komment

Természetgyógyász áfa

ÁFA

Szeretném megtudni, hogy a rendelővel rendelkező, 869005 ÖTVJ számmal regisztrált egyéni vállalkozó természetgyógyász tevékenysége az áfatörvény 85. § szerint mentes-e az áfa alól? »

Megválaszolva

0 komment

Alanyi adómentesség

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi adómentes egyéni vállalkozó év közben elérte a 8 millió forintos árbevételi érékhatárt. »

Megválaszolva

0 komment

Fuvarozási számla

ÁFA

Angol magánszemély részére történt fuvarozás Magyarországról, áfa nélküli számlát kell kiállítani? »

Megválaszolva

0 komment

Áfa gyakorított elszámolás

ÁFA

Tisztelt Szakértő! A kérdésem arra irányulna, hogy negyedévenkénti bevallásra kötelezett adózó év közben áttérhet-e havi bevallásra? »

Megválaszolva

0 komment

Szoftverfejlesztés áfája

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő, amiben a segítségét szeretném kérni: egy magyar áfás vállalkozás szlovák partnerének szoftverfejlesztést számláz készpénzben, amiért euróban fizet a partner. »

Megválaszolva

0 komment

Szerződés semmisségének kimondása esetén az áfa visszaigénylése

ÁFA

A 2011. és 2012. évben a cég áfás előlegszámlákat bocsájtott ki. A szerződés semmisségének megállapítása tárgyában peres eljárás folyt. A Kúria mint felülvizsgálati bíróság 2018. »

Megválaszolva

0 komment

Nyújtott szolgáltatás áfája

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Általánosságban szeretnék a kérdésemre választ kapni: Ha egy magyar adóalany (kft. »

Megválaszolva

0 komment

Üzemanyag áfájának elszámolása

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Az volna a kérdésem, hogy kishajókölcsönző a bérbe adott motorcsónakokban elhasznált üzemanyag (motorbenzin) áfáját visszaigényelheti-e? »

Megválaszolva

0 komment

Kishajókölcsönző – motorbenzin elszámolása

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Az volna a kérdésem, hogy kishajókölcsönző a bérbe adott motorcsónakokban elhasznált üzemanyag (motorbenzin) áfáját visszaigényelheti-e? Üdvözlettel: Horváthné Kádár Andrea »

Megválaszolva

0 komment

Megválaszolva

0 komment

Szállítás fordított adósan

ÁFA

Tisztelt Szakértő! Cégünk kiálított szállítási költségről egy áfás számlát. A szállított termék fordított áfás volt. »

Kérdések és válaszok

Osztalék

Szipszer Tamás

adószakértő

Kedvezménypontok elszámolása II.

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X