Hozzászólások 0

Kata – 40%-os adó

Kisvállalkozásom, a B. Bt. egy ipari és ivóvíztermelő kút 25%-os tulajdonosa. A B. Bt. katás vállalkozás és a kutat üzemeltető E. Kft. felé kibocsátott számláinak összege meghaladja az évi 3 millió forintot, azaz a számlázott összeg csökkentése lenne célszerű. A kutat a 4 tulajdonos (25-25 %) megbízása alapján az E. Kft. üzemelteti a "Megbízási szerződés víztermelőmű hasznosítására, üzemeltetésére és karbantartására" c. megállapodás alapján. Az E. Kft. természetesen rendelkezik valamennyi, a kút üzemeltetéséhez szükséges hatósági engedéllyel (vízjogi üzemeltetési engedély stb.), havonta és előírt időközönként eleget tesz a hatósági előírásokban foglaltaknak, rendben fizeti a vízkészlet járulékot stb., a helyszíni munkák (karbantartás stb.) elvégzéséhez alvállalkozókat von be. A jelenlegi elszámolási rend szerint – az E. Kft. a havi kitermelt/fogyasztott vízmennyiség alapján számláz a vizet felhasználó H. Zrt. felé, amelynek területén a kút található (a köztük lévő kapcsolatot természetesen külön szerződés szabályozza), – az E. Kft. jogosult a felmerült összes költség (pl. a H. Zrt. által kibocsátott áramszámla, az alvállalkozók bevonásának költségei, a vízkészlet-hasznosítási járulék az állam felé, az E. Kft. közreműködésének díja stb.) továbbszámlázására, azaz a felhasználótól befolyt összeget a felmerült költségekkel csökkentve tulajdonosoknak tovább utalja. A jelenlegi állapot szerint azonban – a B. Bt. által az E. Kft. felé havonta kibocsátott számlán a H. Zrt.-től befolyt összeg (persze arányos 25%-os része) jelenik meg, – míg az E. Kft. "kompenzált utalás" formájában a költségekkel csökkentett "nettó nyereséget" fizeti, utalja át. Kérem szíves válaszukat arra vonatkozóan, hogy – pl. szerződésmódosítással, az E. Kft. belső elszámolásának megváltoztatásával – lehet -e ezen a konstrukción úgy változtatni, hogy – a kút tulajdonosai a költségekkel csökkentett "nettó nyereséget" számlázzák az E. Kft. felé, – azaz az E. Kft. a "Megbízás víztermelőmű hasznosítására, üzemeltetésére és karbantartására" megállapodás címével összhangban csökkentse a felhasználó felé kiszámlázott összeget a felmerült költségekkel, és azt számlázza a tulajdonosok felé? Természetesen minden más megoldási javaslatot is köszönettel veszek. Üdvözlettel


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close