• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Telephely

Tisztelt Adózóna! Az iparűzési adó csökkentésének feltételei között szerepel többek között az alábbi: „b) bejelentse a telephelyének címét, kivéve, ha azt az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 1. melléklet 29. pont 1. alpontja szerint már megtette.” A Htv. szerinti telephely-fogalom tartalmazza: „az adóalany olyan állandó üzleti létesítménye (ingatlana) – függetlenül a használat jogcímétől –, ahol részben vagy egészben iparűzési tevékenységet folytat”, többek között az irodát, képviseletet, termőföldet stb. is. Ez azt is jelenti, hogy a székhelyként bejelentett lakcím egyben lehet telephely is, amelyet be kell jelenteni telephelyként. Zavaró ugyanakkor a következő magyarázat a telephelyre: „A vállalkozó telephelye a tevékenység gyakorlásának helye, amely a vállalkozó székhelyétől eltérő helyen (de azonos településen) található.” Kérdésem: a vállalkozóknak a Htv. szerint a székhelye lehet telephelye is? Például aki otthon végzi a vállalkozási tevékenységét, vagy az a kft., amely mezőgazdasági termelőtevékenységet végez és ugyanazon a településen gazdálkodik a bérelt földterületeken hogyan tudja bejelenteni a bérelt földterületeket telephelynek (helyrajzi száma van a földterületnek), ahol a székhelye van, vagy az őstermelők, akik a saját földjeiken gazdálkodnak, ugyanazon a településen, ahol élnek? Akkor aki eddig nem jelentette be a székhelyét telephelynek, a fenti idézett mondat miatt most elesik a kedvezménytől? Köszönöm a válaszadást.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close