• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Nemzetközi áruszállításban dolgozó külföldi napidíja

Tisztelt Szakértő! Nemzetközi közúti áruszállításban dolgozó gépkocsivezető külföldi napidíj-kifizetésével kapcsolatban az alábbi kérdésemre várom válaszát: A kifizető belső szabályzatban meghatározza a napidíj mértékét, melyet nem euróban, hanem forintban állapít meg. A szabályzatban leírja, hogy a Ft/euró átváltási árfolyama a kifizetés hónapját megelőző hónap 15-i MNB-árfolyam. Amennyiben az így kifizetésre került forintösszeg meghaladja a napi 60 eurót, akkor az Szja tv. 17. § alapján önálló tevékenységből származó jövedelemként adót von belőle. Véleménye szerint a jogszabályi előírásoknak megfelel-e ez a gyakorlat? A nyugat-európai országok AETR-szabályai kötelezővé teszik a gépjárművezetők számára, hogy a 45 órás pihenőidejüket ne a gépjárműveikben töltsék. Valójában a sofőrök nem hagyják ott a megrakott járműveiket (ellenkező esetben a CMR biztosítás nem is fizetne), abban töltik pihenőidejüket, de a számlát a szállásról kötelező elhozniuk, hogy egy esetleges ellenőrzés esetén a büntetést el tudják kerülni. Az Szja tv. 3. sz. melléklet II/7/a pontja szerint ebben az esetben csak a 15 euró jár adómentesen. Helyes a jogértelmezésem? Van-e egyéb jogszabály, jogértelmezés, mely lehetővé teszi a 60 euró napidíj adómentes kifizetését mindamellett, hogy a szállást a munkáltató a fenti okok miatt kifizeti? Válaszát előre is köszönöm!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close