• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Adószámos magánszemély

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét. Vállalkozói forma alapján adószámos magánszemély egész évben havi rendszerességű (hosszú távú) lakóingatlan-bérbeadás mellett a nyári hónapokban vidéken magánszálláshely-szolgáltatásból (amit átalányadózóként végez) is realizál bevételt. A magánszemély rendelkezik heti 36 órát meghaladó főállású munkaviszonnyal. A NAV szerinti törzsadatában ezen adószámos magánszemély "munkavégzés jellege"-nél főfoglalkozás szerepel. Helyes-e ez így? (Az előző könyvelőtől jött anyag). Én "logikusan" 21T101-es nyomtatványon, a munkavégzés jellege ponton belül a heti 36 órát elérő munkaviszony mellettire módosítanám. A kérdés azért merült fel, mert a magánszemély azt állítja, neki ezt a főfoglalkozású munkavégzést mondták, hogy jelölje be, amit azzal indokoltak, hogy teljesen mindegy, van-e főállása vagy nincs, az átalányadózós magánszálláshely-szolgáltatás tevékenysége miatt ezt a "főfoglalkozást" kell választania..... És van egy abszolút e témába vágó bérbeadó is (az előző személy felesége), aki vállalkozói forma alapján adószámos magánszemély, s egész évben havi rendszerességű (hosszú távú) lakóingatlan-bérbeadásból realizál bevételt. Neki nincs máshol biztosított jogviszonya (fizeti a havi 8 ezer forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot). Helyes-e az, hogy nála a munkavégzés jellegénél "kizárólag bérbeadói tevékenység" szerepel a törzsadatban? Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close