• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Román-magyar kettős állampolgár adózása és társadalombiztosítása munkaviszonyban

Tisztelt Szakértő! Társaságunk munkaviszony keretében kíván foglalkoztatni egy román-magyar kettős állampolgárságú személyt, akinek van magyar lakcímkártyája is, de életvitelszerűen Romániában él, a magyar lakcímen nem tartózkodik. A munkavállaló munkavégzési helye Romániában lesz, nem költözik Magyarországra. A munkavállaló munkaköre a munkáltató tulajdonát képező, Romániában lévő ingatlanának kezelése lesz. A társaság a munkavállalóval Mt. szerinti munkaszerződést köt, a munkabérét forintban magyar bankszámlára utalja majd át. A magyar munkáltatótól származó jövedelme ebben az esetben hol adózik, a magyar munkáltatót terheli-e szja-levonási kötelezettség? A másik kérdés a magánszemély társadalombiztosításához kapcsolódik. Amennyiben ennek a magánszemélynek Romániában nincs biztosítási jogviszonya, akkor Magyarországon válik biztosítottá? Ebben az esetben a tb-től kikért S1 igazolással veheti igénybe Romániában az egészségügyi szolgáltatásokat? Hogyan alakul a magyarországi társadalombiztosítása abban az esetben, ha Romániában már rendelkezik másik biztosítási jogviszonnyal? Ebben az esetben ezt a román A1-es igazolással kell igazolnia (vagy az E104-es igazolással), és ekkor Magyarországon nem jön létre biztosítási jogviszony, nem történik járuléklevonás, nincs szocho- és szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettség, és taj-számra sincs szükség? Előre is köszönöm segítő és részletes válaszát!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close