• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Eszköz forrás önellenőrzés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft, amely korábbi könyvelője a könyvelés során éveken keresztül nem könyvelte pontosan a gazdasági eseményeket. A tao-bevallást egy összevont, egyébként helyes (pénztárgép) bevételi adat alapján és feltehetően helyes költségek alapján készítette el, ami alapján megtörtént az adófizetés is. A beszámolókban azonban sem az eszközök között kimutatott követelés összege (a pénzeszközök sem), sem a forrás oldalon kimutatott kötelezettségek összege nem könyvelés alapján kerül a beszámolóba. A cég átvételekor semmilyen korábbi anyagot, még főkönyvi kivonatot sem tudott adni. Így az átvételkor az NAV folyószámlák egyenlegeit (túlfizetés, tartozás), valamint látható kötelezettségeit decemberi bér, szállító stb. és a mérlegben szereplő ezer forintra kerekített adatokból kiindulva, kvázi tételes leltárral a valós szintre kellene hozni, hogy az egyezzen a valósággal. Mikrogazdálkodói beszámolót készít a cég, így a tárgyévi adatok között (2019) tervezzük ezt az önellenőrzést elvégezni. Ilyen esetben, ha a tényleges bevételi és a ráfordítás adatok alapján készült az adóbevallás, akkor, azt gondolom, hogy nem az eredménytartalékkal szemben kellene az eltéréseket nyilvántartásba venni. Mi a helyes ellenszámla pl. a nyugdíjalap-túlfizetés nyilvántartásba vétele vagy más, egyéb túlfizetés jellegű tétel nyilvántartásba vétele esetén. És mi a helyes ellenszámla a mérlegben nem szereplő kötelezettség jellegű adat nyilvántartásba vételére? Köszönettel


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close