• Müllerné Magyar Edina
Hozzászólások 0

Családi gazdaság jövedelme

Tisztelt Szakértő! Családi gazdasággal kapcsolatban van kérdésem: Adott egy családi gazdaság három fővel. Ketten munkaviszony mellett, egyikük nyugdíj mellett vesz részt a gazdálkodásban. Ha abból a felvetésből indulunk ki, hogy a családi gazdaság vezetőjének élethivatásszerűen kell folyatnia a tevékenységet, valamint az őstermelésből származó jövedelemnek meg kell haladnia a bérjövedelmet, abban az esetben a tevékenységéből származó bevételt és – tételes költségelszámolás esetén – azzal kapcsolatos költséget a közösen elért összes bevételnek, illetőleg összes költségnek a nem foglalkoztatottként közreműködő családtagok számával történő elosztásával állapítja meg azzal, hogy a támogatások összege nélküli bevétele az adómentesség értékhatárát meghaladja, de az nem több 4 millió forintnál és legalább a bevételének a 20 százalékát kitevő összegű, az őstermelői tevékenységével kapcsolatosan felmerült, költségként elismert kiadásait számlával, más bizonylattal tudja igazolni, annak nem kötelező jövedelmet számolnia, azonban ebben az esetben nem tud teljesülni az 50%-os szabály. Kell-e ebben az esetben is figyelni az 50%-ra, vagy legyen a gazdaság vezetője egy másik személy, akinek nincs más forrásból jövedelme? Jól értelmezem-e a jogszabályt ebben ez esetben, ugyanis felmerült, hogy nem váltható-e esetleg ki a rendelkezés azzal, hogy az egyik tag teljes munkaidőben foglalkoztatott a gazdaságban? Hogyan lesz ebben az esetben biztosítható a jogszerű működés? Köszönöm a választ!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close