• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Saját üzletrész térítésmentes átadása gazdasági társaság tagnak

Tisztelt Szakértő! Arra nézve több választ is olvastam az Adózónán, hogy ha a társaság a Ptk. szerint térítésmentesen adja ki a tagoknak a saját üzletrészt az egy éven belül, akkor az a magánszemély tagnál értékpapír formájában megszerzett jövedelem (szja-törvény 77/A), vagy, ha nem az összes tagnak adja ki az üzletrészt, és ezért nem felel meg a Ptk.-nak, akkor egyéb jövedelem (szja-törvény 28. §, itt szochofizetés is felmerül). Kérdésem, hogy mi a számviteli/adózási helyzet, ha a tag, aki a saját üzlerészt térítésmentesen kapja gazdasági társaság? Jól értem, hogy az átadó társaságnál minden esetben ráfordításként és így a térítésmentesség miatt veszteségként jelentkezik a korábban ellenérték fejében megvett saját üzletrész kiadása? Jól értem, hogy az átvevő társaságnál egyéb bevételként jelentkezik a térítésmentesen kapott üzletrész piaci értéke, de azt el kell határolni, és halasztott bevételként kell feloldani az átvett üzletrésszel kapcsolatban felmerülő ráfordításokkal szemben? Vagyis, ha társaság vesz át térítésmentesen saját üzletrészt, akkor szemben a magánszeméllyel, ott nem jelentkezik tényleges adózási kötelezettség az ingyenesség miatt, legfeljebb a kivezetéskor? Jól értem, hogy az átadó társaságnál a tao-törvény 3.melléklet 19. pont miatt, mivel jogszabályon alapul az átadás, elismert költség az átadott üzletrész könyv szerinti értéke és nem kell az adóalapot megemelni? Jól értem, hogy ha az átvevő és az átadó kapcsolt felek, akkor a tao-törvény 18. § szerinti adóalap-korrekcióra kötelesek?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close