• Haska Krisztina
3

ŐCSG

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem jelenleg főállású egyéni vállalkozóként családi gazdálkodó leányával, általános szabályokat alkalmazva az áfában. 2021. január 1. naptól a családi gazdálkodás automatikusan átfordul ŐCSG-be. Az egyéni vállalkozói törzsadatában szerepelnek a családi gazdálkodóként folytatott mezőgazdasági tevékenységek. Ahhoz, hogy az ÖCSG szabályainak megfeleljen, meg kell-e szüntetnie az egyéni vállalkozását, amennyiben továbbra is az őstermelőkre vonatkozó szabályokat szeretné az szja-ban alkalmazni? Ha igen, őstermelőként válik biztosítottá? Biztosított őstermelőként mi lesz a fizetendő járulékalapja? Mi a legcélszerűbb eljárás: először adószámos magánszemélyként bejelentkezik a NAV-hoz, majd megszünteti az egyéni vállalkozást, hogy az áfás adószámát tovább vigye? Leszámítva a készleteket, a tárgyi eszközök, kötelezettségek tekintetében, ha azok az ÖCSG alapító okiratában megjelennek, keletkezik-e adókötelezettség? Válaszát előre is tisztelettel köszönöm! Krisztina


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close