• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Párhuzamos tevékenység az EU-ban

Tisztelt Szakértő! Egy német magánszemély (nincs még magyar állampolgársága) egy egyszemélyes kft.-t alapított Magyarországon, tehát ő a tagja és ügyvezetője is a cégnek. Magyarországon adóazonosító jellel rendelkezik, és magyar lakcímkártyája is van magyar lakcímmel. Németországban van az állandó lakóhelye. A magánszemélynek Németországban is van vállalkozása. Ott is vezető tisztségviselő tag. Németországban magán egészségbiztosító társaságnak fizet díjat. Tehát a törvényes egészségbiztosító rendszerből átlépett a privát betegbiztosítási rendszerbe. A magyar kft. ügyvezetői feladatait megbízással látja el. Megbízási szerződést kötött a céggel. Nem kíván jövedelmet kivenni a kft.-ből, esetleg majd osztalékot, amennyiben lesz nyeresége a cégnek. A magyar kft.-vel kapcsolatos ügyvezetői feladatait jellemzően Németországból látja el távmunkában, különös tekintettel a Covid helyzetre. A kérdés az, hogy melyik országban minősül biztosítottnak a magánszemély? Kell-e kérnie valamelyik ország egészségbiztosítási szervétől A1-es igazolást, vagy más szervtől egyéb igazolást, és illetőségigazolást? További kérdés, hogy be kell-e jelenteni a tagot T1041-es nyomtatványon Magyarországon mint társas vállalkozó, és kell-e neki igényelni tajszámot? Az OEP-nél azt a felvilágosítást adták, hogy amennyiben Németországban biztosított, Magyarországon nem is kaphat tajszámot. Esetlegesen kell és/vagy lehet-e technikai okokból kérni tajszámot azért, hogy a szükséges bejelentést megtegyük?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close