• Gulyásné Lukács Mónika
Hozzászólások 0

NAV online számlarendszerben nem szereplő számla áfalevonhatósága

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy normál, áfakörbe tartozó, belföldi gazdasági társaság. Bejövő számláinak könyvelése során tapasztaltam, hogy egy – már évek óta állandó, havi rendszerességgel 8–10 számlát kiállító – beszállítójának egyik számlája nem szerepel a NAV online számlarendszerben mint bejövő számla. A szállító megbízható (a NAV rendszerében ellenőriztem), az ügylet valós, a tranzakció pénzügyileg is már rendezett az ügyfelem részéről. Mivel a többi számlához képest ez a számla rendkívül magas összeget – így áfát is – érint, ezért a beszállítóhoz egy egyeztető levelet küldtem, hogy az adott számla esetében eleget tettek-e a NAV felé adatszolgáltatási kötelezettségüknek, így a számlában szereplő áfát vissza tudom-e igényelni az ügyfelemnek. Az egyeztető levelemre több nap várakozás után a társaság kizárólag azt válaszolta, hogy " A számla riportálása technikai okok miatt sikertelen volt, a kollégáink dolgoznak a megoldáson. Köszönjük a türelmet és a megértést!" Ebből a válaszból csak azt tudtam leszűrni, hogy valójában nem tett eleget az adatszolgáltatásnak a társaság a NAV felé. Kérdésem: A fentiek ismeretében a számla áfatartalmát levonható áfaként figyelembe vehetem? Ha igen, akkor a szállítólevéllel és számlával elég igazolnom az ügylet valódiságát? Ha nem, akkor milyen nyilatkozatot kérjek tőlük, milyen egyéb dokumentumra van szükségem? Előre is köszönöm válaszát!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close