• Körözsi Katalin
Hozzászólások 0

Ingatlanberuházó cég könyvelés, adózás

Tisztelt Szakértő! Egy ingatlanberuházó cég fővállalkozóval építtet lakásokat, melyeket a beruházó cég magánszemélyeknek továbbértékesít. A projekt nem az ingatlanberuházó cég székhelyén valósul meg, hanem egy másik városban. Kérdéseim: 1. Hogyan könyvelje az ingatlanberuházó cég a fővállalkozó számláit? Jól gondolom, hogy áru, majd ELÁBÉ? 2. Az ingatlanberuházó cég (költséghatékonysági megfontolásokat figyelembe véve) burkolatokat, szanitereket szerzett be, melyeket átadott a fővállalkozónak, aki azokat beépítette. Jól gondolom, hogy ezek anyagköltségek? 3. Pár munkaműveletet (pl. parkettalerakás) nem a fővállalkozó végzett, ezeket a beruházó rendelte meg. Ezekről kiállított számlát hogyan kell könyvelni? 4. A megvásárolt telek, közműcsatlakozás, szennyvízakna áruként lett könyvelve. Jó ez így? 5. A társasház építészeti tervezésének költsége – áruk közé tettük. 6. Nagy kérdés az iparűzési adó. A cég nem a székhelyén építette az épületet, hanem egy másik településen. Azon a településen, ahol a székhelye van nem is folytat gazdasági tevékenységet. Hol kell ipa-t fizetnie. Telephelyként a beruházás helyszínét bejelentettük. A cégnek nincs alkalmazottja. 7. Egy kivételével minden lakás elkelt, év végén ezt az 1 db lakást hogyan kell kimutatni a mérlegben? Válaszaikat előre is köszönöm!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close