• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Tao-alap módosításának különös szabályai

Tisztelt Szakértő! Egyszerűsített végelszámolás keretében a vállalkozás tulajdonában lévő – korábban bérbe adott – tehergépjármű vagyonfelosztás keretében az egyik tulajdonoshoz kerül. Egy független használtautó-kereskedőtől kapott a vállalkozás egy írásos ajánlatot, hogy mennyiért vennék meg a gépjárművet. Ez alapján megállapítható a jármű piaci értéke, vagy az ajánlatot csak akkor lehetne figyelembe venni, ha több ilyen ajánlat lenne? Az ajánlat alapján a piaci érték körülbelül 200 ezer forinttal lenne kevesebb a könyv szerinti értéknél, ami 300 ezer forint. A piaci átértékelést milyen főkönyvi számlákra könyveljük: terven felüli értékcsökkenés vagy 869 egyéb ráfordítás? Ha elszámoljuk a vagyoncsökkenést, a könyv szerinti érték kevesebb lesz a nyilvántartási értéknél (ez a piaci átértékelés előtt megegyezett). A tao-alap módosítására jogutód nélküli megszűnéskor az alábbiakat írja elő: – az adózás előtti eredményt csökkenti az az összeg, amellyel az immateriális javak és a tárgyi eszközök együttes számított nyilvántartási értéke meghaladja az együttes könyv szerinti értéküket, növeli az az összeg, amellyel az együttes könyv szerinti érték az együttes számított nyilvántartási értéket meghaladja. Nem igazán értem, hogy ez miért van így? Egyszer ráfordításként érvényesítek 200 ezer forintot, majd a tao-alapot is csökkentem még 200 ezer forinttal (könyv szerinti érték 100 ezer forint, nyilvántartási érték 300 ezer forint), ha pedig nem értékeltem volna át az eszközt, akkor nem lenne adólap-módosító tétel, és az eredményem is magasabb lenne?!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close