További témák
Hozzászólások 0

Devizás ügyletekről ismét

Tisztelt Szakértő! Kft.-nk a devizás ügyletekre az MNB-árfolyam szerinti elszámolást választotta. A devizás értékesitésekből befolyó összegeket a választott napi MNB-árfolyamon vesszük állományba. A külföldi szállitó kiegyenlitésére sajnos nem az átlag, hanem a FIFO (nagyon munkaigényes módszert) rögzitettük a számviteli politikánkban. A keletkező árfolyam-különbözet eredményre gyakorolt hatása jelentős, mert nagy a devizaszámla forgalma. Amikor a devizaszámláról átvezetésre kerül egy jelentősebb összeg a forint számlára, akkor a forintszámlán történő jóváíráskor a tényleges összegben, nem pedig a választott árfolyamon kell könyvelni. A deviza számláról a kivezetés pedig könyv szerinti értéken történik FIFO szerint. Egy 30-40 ezer eurós tételnél óriási, sok esetben milliós árfolyam-különbözet keletkezik. (Lehet, hogy rosszul könyveltem valamikor?) Jól csinálom ezt a részét? Vagyis a forint számlán a tényleges kifizetett összegnek megfelelő árfolyammal dolgozom, mivel ezt készpénzzel történő devizavásárlásnak kell tekinteni? A kapcsolódó bankköltséget milyen árfolyamon számoljam? Könyv szerintin? Kérdés még az, hogy erre az évre megtehetem e a számviteli politika megváltoztatásával, hogy áttérek az átlagáras módszerre? Azon is gondolkodtam, hogy a 2018-as devizás tételeket átkönyvelem átlagáras módszerre, persze az árfolyam-különbözet ott is jelentős lehet. Van százezres eurós kötelezettség kifizetés is, és ott az árfolyam-különbözet igen nagy. Köszönettel: B.J


Szakértőnk válaszát csak előfizetőink olvashatják belépést követően. Amennyiben még nincs előfizetése, ezen az oldalon részletes információt tudhat meg választható előfizetési csomagjainkról.

Ha előfizetőnk, lépjen be!


 
TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
2019 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X