• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Német illetőségű ügyvezető munkabérének terhei

Tisztelt Szakértők! Magyar kft. élére a külföldi anyavállalat egy német illetőségű ügyvezetőt nevezett ki, aki a kft.-t munkaviszonyban Németországból ügyvezeti, csak ha muszáj, akkor jönne ide. (A kft. 3. országban vett árut 3. országba értékesít, ezért Magyarországon csak egy fő van, az előző ügyvezető, aki magyar, ő bonyolítja a kereskedelmet, illetve végzi az adminisztrációs tevékenységet.) A német ügyvezető munkaszerződés szerinti bére nettó 1 000 euró (a szerződésben csak nettó összeg szerepel!). Kérdésem a bér terheire vonatkozik. 1. A magyar-német kettős adóztatást kizáró egyezményt megnézve azt gondolom, hogy a jövedelméből 15 százalék szja-t vonni kell, a 2011.évi LXXXIV. tv.) 14.Cikk (2) b) pontja alapján. 2. Ha egy európai uniós állampolgár több országban is dolgozik, és ha a lakóhelye szerinti országban végzi tevékenysége nagy részét (>25 százalék), akkor a lakóhelye szerinti tb-be tartozik, azaz egészségbiztosítási járulékokat (4+3+1,5 százalék) nem kell vonni, viszont ehhez szükséges beszerezni a német hatóságoktól az A1-es igazolást; 3. Mivel egy EU-állampolgár több országból is kaphat nyugdíjat, ezért azt gondolom, hogy nyugdíjjárulékot vonni kell; 4. Munkabérét szociális hozzájárulási adó terheli és szakképzési hozzájárulás is terheli. Fentiekkel kapcsolatban kérem véleményüket! Kell-e még valamit figyelembe venni? A bérszámfejtés során kell a bérét bruttósítanom úgy, hogy az ezer euró kijöjjön? Van-e a magyar kft.-nek a német adóhatóságok, tb-szervek stb. felé bármiféle kötelezettsége? Tisztelettel: KSI


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close