Hozzászólások 0

Kapcsolt vállalkozások a számvitelben

Tisztelt Adózóna! Kapcsoltsági kérdéssel (számvitel) fordulok önökhöz. Adott egy cégcsoport az alábbi feltételekkel (részesedés = szavazati jog): "A" cég 100% tulajdonosa "B" és "H" cégnek. "B", "C" és "D" vállalkozások egyenlő arányban tulajdonolják "F" vállalkozást. "B" és "E" vállalkozások egyenlő arányban tulajdonolják "G" vállalkozást. "C", "D" és "E" vállalkozások tulajdonosai külön magánszemélyek. Mivel a számviteli törvény elég szűken fogalmaz a kapcsolt vállalkozás fogalmának meghatározásakor, az alábbi kérdéseim vannak: 1. "B", "C", "D" és "F" vállalkozások kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e? Ha igen, kik között jön létre a kapcsolt viszony? Pl. "B" és "C" között? 2. "F" és "G" vállalkozások kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e egymás viszonylatában? Konkrétabban azért fontos, hogy melyik mérlegsoron szerepeltetjük "F" és "G" közötti ügyleteket ("F" és "G" beszámolóiban). 3. "B" és "H" vállalkozások kapcsolt vállalkozások-e egymás viszonylatában (hasonlóan a 2-es ponthoz)? 4. 1-es kérdés azzal a feltétellel, hogy "A"-t kihagyjuk, tehát "B" tulajdonosa is külön magánszemély? Ezt azért kérdezem, mert a törvény úgy fogalmaz, hogy kapcsolt "az 1. pont szerinti anyavállalat és a 2-3. pont szerinti vállalkozások..." (hangsúlyt az "és"-re tenném). Tehát mi történik akkor, ha a közös vezetés ugyan megvalósul, de egyik szereplő sem rendelkezik anyavállalattal? Kérem, ahol lehetséges, hivatkozzanak pontos törvényi részletre válaszuk során! Segítségüket előre is köszönöm.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close