További témák
  • Ungár Győzőné
Hozzászólások 0

Külföldi állampolgárnak jár-e családi adókedvezmény?

Ebben a témában már kérdeztem, de konkrétan azt szeretném kérdezni, hogy azzal az indokkal törvényesen megtagadhatja-e a NAV ügyintézője az adókedvezmény igénybevételét, hogy van két koszovói munkavállaló, akik tartózkodási és munkavállalási engedéllyel rendelkeznek, csak Magyarországon van jövedelmük, gyerekeik rendelkeznek adókártyával, családi pótlékot Koszovóban nem kapnak, mert ott nincs. Az ügyintéző ahhoz köti az adókedvezmény igénybevételét, hogy igényeljenek Magyarországon családi pótlékot, és ha megkapják, akkor majd a 2018-as adóbevallásban igényelhetnek családi adókedvezményt attól a hónaptól, amikor megkapják. Szerintem az adókedvezmény igénybevételének csak az a feltétele, hogy az éves jövedelem legalább 75 százalékát itt kapja, és a családok támogatásáról szóló törvény megfelelő alkalmazásával a családi pótlékra való jogosultsága megállapítható lenne. Az szja-törvény 1/A §, valamint a 29/B § (5) bekezdése alapján véleményem szerint jogosan kérik a családi adókedvezményt, és szerintem nem kötelesek családi pótlékot igényelni. A gyerekek életkoruk 2 és 13 év közöttiek, iskolába járnak, eltartottak, az apa csak Magyarországon rendelkezik jövedelemmel, a feleség nem dolgozik. Elegendő-e, hogy igazolni tudják a jogosultságukat a törvény értelmében, vagy kötelező a MÁK-hoz kérelmet beadni? Szerintem a családi pótlék és az adókedvezmény két külön téma és idézem a 29. § (5) bekezdését: eltartottként az a gyerek vehető igénybe, akit a cs.pótlék megállapításánál figyelembe lehetne venni.


Szakértőnk válaszát csak előfizetőink olvashatják belépést követően. Amennyiben még nincs előfizetése, ezen az oldalon részletes információt tudhat meg választható előfizetési csomagjainkról.

Ha előfizetőnk, lépjen be!

Ha most fizet elő a szolgáltatáscsomagra, akkor garantáltan kap nyári pihenéséhez egy HVG Extra magazincsomagot, és a sorsoláson is részt vesz, ahol Presser Gábor koncertjére nyerhet két jegyet. Az akció feltételei a 2018. június 18-tól 2018. augusztus 22-ig megrendelt, és 2018. augusztus 31-ig befizetett előfizetésekre vonatkoznak.
Részletek »

* A termékek külön megvásárlása esetén fizetendő ár.
** Az Adózóna.hu előfizetése után három személynek jár 2-2 kreditpont, amelyet elszámolhat a szakképzésébe. A kreditpontok kedvezettjeinek nevét és regisztrációs számát a rendeléskor megadott adatokkal a befizetés után kiküldött számlán tüntetjük fel.


 
TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
2018 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X