További témák
  • Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Ingatlanértékesítés – teljesítés időpontja

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ingatlant értékesít egy másik kft.-nek alábbiak szerint: adásvételi szerződés kelte: 2018. 03. 01. Vételár megfizetése: a szerződés aláírását követő 90 napon belül. Az ingatlan birtokátruházására a teljes vételár kifizetésével egyidejűleg kerül sor. Az eladó a teljes vételár kifizetésével egyidejűleg külön nyilatkozatban járul hozzá vevő tulajdonjogának 1/1-ed arányban történő ingatlan-nyilvántartási bejegyzéséhez az ingatlanra vonatkozóan, vétel jogcímén. Eladó az ingatlanértékesítést adókötelessé tette, így a számlát fordított adózás szerint állítja ki. A vevő a vételár megfizetéséhez számla kiállítását kéri. Kérdésünk: Kiállítható-e a számla az adásvételi szerződés megkötésekor? Ha igen, milyen teljesítési időponttal és melyik időszak áfabevallásában kell szerepeltetni az eladónál, illetve a vevőnél? Elfogadható-e, hogy a vevő az adásvételi szerződés alapján utalja át a vételárat és erről a számlát az eladó a vételár kifizetésével egyidejűleg állítja ki? A számlán a teljesítési időpont a vételár megfizetésének napja, mivel a birtokba adás és a tulajdonjog-átadás is ehhez az időponthoz kötődik. Ebben az esetben melyik időszak áfabevallásában kell szerepeltetni az eladónál és a vevőnél? Kérjük, szíveskedjenek az áfaörvény vonatkozó részére hivatkozni.


Szakértőnk válaszát csak előfizetőink olvashatják belépést követően. Amennyiben még nincs előfizetése, ezen az oldalon részletes információt tudhat meg választható előfizetési csomagjainkról.

Ha előfizetőnk, lépjen be!


 
TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
2019 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X