Hozzászólások 0

Osztrák fióktelep

Tisztelt Szakértő! Az alábbi adójogi kérdésben szeretném a véleményét, segítségét kérni. Egy magyarországi gazdasági társaság Ausztriában most építtet fel kettő apartmanházat. A házak üzemeltetését egy osztrák cég fogja végezni, ő fogja beszedni az árbevételt a saját nevében, ebből fizet bizonyos költségeket, valamint fedezi a saját díját, a különbséggel pedig évente kétszer elszámol a magyar céggel. A magyar cég állja az ingatlan közüzemi költségeit. Számomra az lenne a logikus, hogy a magyar cég osztrák fióktelepet hoz létre, kint az osztrák telephelyként kapott adószámmal végzi a tevékenységét, és az osztrák szabályok szerint teljesíti adókötelezettségeit, itthon pedig magyar szabályok szerint beépül a fióktelep adata majd a beszámolóba és a tao-bevallásba. Az osztrák könyvelő viszont azt mondja, hogy ezen tevékenység esetében nem szükséges telephelyet létesíteni, elegendő egy osztrák adószámot igényelni. Bennem kétséget ébresztett ez a mondat, és nem szeretném, ha a későbbiekben ebből a magyar cégnek problémája lenne, csakúgy, mint abból, hogy a bevétel miért az üzemeltető nevében és javára kerül beszedésre. Az osztrákoknál nem kell érvényesülnie a bruttó elszámolás elvének? Várom megtisztelő válaszát, tisztelettel Bakó István ügyvezető


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close