• Névtelen kérdező
1

Különbözeti áfa II.

A korábban azonos címmel feltett, különbözeti áfás, használt autós kérdés-válasszal kapcsolatban lenne még kérdésem. Nem volt számomra egyértelmű a Szakértő válasza. Ha jól értem, csak attól a körtől beszerzett termékekre kell a különbözet szerinti adózást alkalmazni, ami a 217. paragrafusban fel van sorolva. Ha nem tőlük veszem, akkor levonhatom a számlán áthárított áfát – ezek szerint –, és általános szabály szerint számlázom tovább. Illetve, ha olyan viszonteladótól vásárolok, aki élt a 224 paragrafus szerinti választás jogával, akkor ő már nem minősül az e törvény szerinti viszonteladónak? Ergo neki van áfalevonási joga, áfásan számláz, ezért mi is levonhatjuk az autó áfáját, és áfásan értékesítjük? Az áfatörvény 2. alfejezet 227 paragrafusa félrevezető számomra, mert, ha van egy viszonteladó, aki él a 224. paragrafus szerinti választási jogával, és a tevékenysége egészére nem alkalmazza ezt a rendelkezést, ezt bejelenti, így is számláz, akkor úgymond befolyásolja a másik viszonteladó számlázási szabályait is? Hiszen, ha alanyi mentestől vagy nem adóalanytól stb. veszek, akkor különbözet szerint számlázok, ha meg tőle vagy más olyan viszonteladótól, aki szintén élt ezzel a választással, akkor meg már áfásan? Ő a tevékenysége egészére nem alkalmazza ezen fejezet rendelkezéseit, mi meg egy részére alkalmazzuk egy részére nem? Mert a beszerzés alapján kell megítélni, hogy melyik szabályt kell alkalmazni? Jól értem? Köszönöm!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close