• Névtelen kérdező
2

Jövedéki termék ajándékozása

Cégünk kis- és nagykereskedelemmel is foglalkozik kávéautomaták és töltőanyagok területén. A karácsonyi akció keretében bizonyos mennyiségű áru vásárlása esetén olasz karácsonyi kuglófot és bort ad ajándékba az ügyfeleknek. A panettonet közvetlenül Olaszországból vettük, a bort egy magyarországi értékesítőtől szereztük be, aki a jövedéki adó megfizetését teljesítette. A promóció keretében a panettonet és a bort feltüntetjük a számlán, és értékükkel azonos összegben kedvezményt számolunk el, így összevontan 0 értékkel kerülnek számlázásra. Kérdések: • mivel bor és panettone a promócióban csak megfelelő mennyiségű termék vásárlása esetén kerül ellenérték nélkül számlázásra, minősülhet-e ez a tevékenység jövedéki termék kereskedelmének? • helyesen járunk-e el akkor, ha a promócióhoz beszerzett bor és panettone előzetesen felszámított áfáját levonásba helyezzük? • ha ugyanezeket a termékeket egy nyílt nap keretében valamennyi résztvevő számára ajándékba is adtuk (anélkül, hogy vásárlást elvártunk volna a résztvevőtől), milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségekkel kell számolnunk? Az ajándék átadásáról nem készült dokumentum, a részvevők regisztrációs lapot írtak alá. Ebben az esetben is levonásba helyezhető-e a beszerzéshez kapcsolódó előzetesen felszámított áfa, vagy ha ez már a beszerzéskor megtörtént, fizetendő áfába kellene-e beállítani az ajándékként átadott termékek piaci értéke alapján számított áfát?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close