• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Szoftverfelhasználási jog – taokedvezmény

Tisztelt Szakértő! A cég egy meglévő szoftver tulajdonjogának megvásárlásával és továbbfejlesztésével alakította ki a mai rendszereket. Az ügyfél a szoftver megvásárlásakor használati jogot szerez, nem a szellemi termék tulajdonjogát. Az ügyfeleknek a program telepítésekor egy licencszerződést kell elfogadniuk. Ha jól értelmezem a jogszabályt, a kapott ellenértéket meg kell bontani az átruházott szerzői jog ellenértékére, valamint az elvégzett munkadíjra, és csak a szerzői jog értékére lehet adókedvezményt igénybe venni. A társaságiadó-törvény szerint a szellemi alkotás értékesítéséből származó nyereség teljesen mentes a társasági adó alól. A jogdíjnak a szoftverre vonatkozó felhasználási jog biztosításából vagy a szoftver átruházásából származó ellenérték minősül. Kérdéseim: jól gondoljuk-e, hogy a cég érvényesítheti a jogdíj értékére az adókedvezményt, milyen számviteli, egyéb bizonylat szükséges a jogdíj és a munkadíj értékének kimutatására, hogyan, mi alapján választható külön a felhasználási jog értéke és az elvégzett munka értéke? A számlán külön soron szükséges-e kimutatni vagy elegendő tájékoztató adatként feltüntetni? Szükséges külön szerződést kötni vagy elegendő a licencszerződés? Köszönettel: Herczeg Katalin


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close