BH 2006.1.25

A köztisztviselő számára megfizetett ruházati költségtérítésnek az a rendeltetése, hogy a köztisztviselő a rendes, és az esetenként előforduló rendkívüli munkaidejében a tisztségének megfelelő öltözéket viselje [Ktv. 49/G. §-a].

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Kibocsátó(k):
  • Jogterület(ek):
  • Tipus:
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

A felperes felülvizsgálati kérelmében a jogerős ítélet hatályon kívül helyezésével a keresetének helyt adó határozat hozatalát, azaz az alperesnek 2003. évi ruházati többletköltség címén 38 840 forint, valamint 2004. I-IV. hónapokra fodrász és kozmetikai költség címén 10 000 forint megfizetésére kötelezését kérte. Követelése alapjául a 6/2003. (III. 7.) BM rendelet 43. § (1) bekezdésére hivatkozott. Eszerint anyakönyvvezetőként a házasságkötéseknél ünnepélyes öltözetet köteles viselni, ami a ...

BH 2006.1.25 A köztisztviselő számára megfizetett ruházati költségtérítésnek az a rendeltetése, hogy a köztisztviselő a rendes, és az esetenként előforduló rendkívüli munkaidejében a tisztségének megfelelő öltözéket viselje [Ktv. 49/G. §-a].
A felperes felülvizsgálati kérelmében a jogerős ítélet hatályon kívül helyezésével a keresetének helyt adó határozat hozatalát, azaz az alperesnek 2003. évi ruházati többletköltség címén 38 840 forint, valamint 2004. I-IV. hónapokra fodrász és kozmetikai költség címén 10 000 forint megfizetésére kötelezését kérte. Követelése alapjául a 6/2003. (III. 7.) BM rendelet 43. § (1) bekezdésére hivatkozott. Eszerint anyakönyvvezetőként a házasságkötéseknél ünnepélyes öltözetet köteles viselni, ami a számára jelentős többletköltséggel jár, és ezt - álláspontja szerint - a munkáltató a Ktv. 71. § (2) bekezdése alapján alkalmazandó Mt. 153. § (1) bekezdése alapján köteles megtéríteni. A felperes szerint a túlmunkavégzéssel ellátott anyakönyvvezetői tevékenység során így felmerült többletköltséget a ruházati költségtérítés nem fedezi.
A Legfelsőbb Bíróság a felülvizsgálati kérelem előzetes vizsgálata során a felperes által előadottak alapján nem talált alapot a felülvizsgálati eljárás elrendelésére. Az a bizonyított körülmény, hogy a felperes a perbeli időben rendszeresen rendkívüli munkát végzett, aminek ellenértéke megfizetésére az eljárt bíróságok - a ruházati és egyéb költségtérítés elutasítása mellett - a Ktv. 40. § (6) bekezdése alapján kötelezték az alperest, egymagában nem ad alapot a többletköltség megfizetésére.
A felperes köztisztviselőként minden évben ruházati költségtérítésben részesült, amelynek az a rendeltetése, hogy a köztisztviselő a teljes (rendes és rendkívüli) munkaidejében történt munkavégzése során a viselt tisztségének megfelelő öltözéket és kiegészítőket megvásárolhassa. A házasságkötéseknél előírt ünnepélyes öltözék a köztisztviselő egyébként is megkívánt megfelelő ruházata stílusára vonatkozik, ebből az előírásból önmagában megtérítést igénylő többletköltség nem következik.
A Pp. 270. § (1) bekezdése alapján felülvizsgálati eljárás elrendelésének az ügy érdemét érintő jogszabálysértés esetén van helye. A kifejtettekből kitűnően az első- és a másodfokú bíróságok a felperes költségtérítés iránti követelését jogszabálysértés nélkül utasították el, mivel a felperes követelésének nem volt jogszabályi alapja.
Ezért a Legfelsőbb Bíróság a felülvizsgálati kérelmet - tekintettel arra, hogy annak tartalma nem felelt meg a törvényben előírt feltételeknek, minthogy a megjelölt jogszabálysértések nem voltak megállapíthatók - a Pp. 273. §-ának (1) bekezdése alapján elutasította.
(Legf. Bír. Mfv. E.10.022/2005. sz.)

Bírósági jogesetek

EH 2010.2175 A prémiumévek programban részt vevő köztisztviselő a folyószámla-költségtérítésre jogosult [2004. évi CXXII. tv. - Pép. tv. 4. § (5) bekezdés]. Nem jelenti az egyenlő bánásmód követelményének megsértését, hogy részére csak a törvényben kifejezetten megjelölt járandóságokat (jubileumi jutalom, étkezési hozzájárulás 30%-a) kell megfizetni [Pép. tv. 4. §, 2003. évi CXXV. tv. 22. § (1) bekezdés].

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!
{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.