BH 2003.9.387

A hivatásos állománynak a munkaszüneti napon szolgálatra beosztott, de szabadságot igénybe vevő tagját a távolléti díj kétszeresen illeti meg [1996. évi XLIII. tv. (Hszt.) 86. §, 97. § (5) bek., 20/1993. (III. 19.) BM rend. 7/A. §].

Kiválasztott időállapot: Mi ez?
  • Kibocsátó(k):
  • Jogterület(ek):
  • Tipus:
  • Érvényesség kezdete: 
  • Érvényesség vége: 

MIRŐL SZÓL EZ A JOGSZABÁLY?

A felperesek a munkaügyi bírósághoz benyújtott keresetükben 1997. november 1-jétől kezdődően az alperesnek készenléti pótlék, valamint a munkaszüneti és pihenőnapokon igénybe vett szabadság után kétszeres távolléti díj megfizetésére kötelezését, a jövőre nézve pedig további egyszeri egyéb parancsnoki távollét engedélyezésére való jogosultság megállapítását kérték. Egyidejűleg indítványozták, hogy a bíróság kötelezze az alperest az őket megillető díjazás mértékének kimutatására.
A munkaügyi b...

BH 2003.9.387 A hivatásos állománynak a munkaszüneti napon szolgálatra beosztott, de szabadságot igénybe vevő tagját a távolléti díj kétszeresen illeti meg [1996. évi XLIII. tv. (Hszt.) 86. §, 97. § (5) bek., 20/1993. (III. 19.) BM rend. 7/A. §].
A felperesek a munkaügyi bírósághoz benyújtott keresetükben 1997. november 1-jétől kezdődően az alperesnek készenléti pótlék, valamint a munkaszüneti és pihenőnapokon igénybe vett szabadság után kétszeres távolléti díj megfizetésére kötelezését, a jövőre nézve pedig további egyszeri egyéb parancsnoki távollét engedélyezésére való jogosultság megállapítását kérték. Egyidejűleg indítványozták, hogy a bíróság kötelezze az alperest az őket megillető díjazás mértékének kimutatására.
A munkaügyi bíróság a közbenső ítéletével megállapította, hogy a felpereseket önmagában a Hszt. 16-17. §-ában rögzített tartózkodási helyük bejelentése folytán a szolgálatteljesítési időt meghaladó időre készenléti pótlék nem illeti meg; a pihenőnapon és azon munkaszüneti napon igénybevett szabadságra, amely a munkarendből adódóan szolgálatteljesítési időnek minősül, kétszeres távolléti díjra vagy további egyszeri egyéb parancsnoki távollét biztosítására nem jogosultak.
A közbenső ítélet ellen a felperesek nyújtottak be fellebbezést.
A megyei bíróság a közbenső ítéletével a munkaügyi bíróság közbenső ítéletének nem fellebbezett részét nem érintette, a fellebbezett részét részben megváltoztatta, és megállapította, hogy a felperesek munkaszüneti napon igénybe vett szabadság esetén kétszeres távolléti díjra jogosultak, egyebekben a munkaügyi bíróság közbenső ítéletét helybenhagyta.
A szolgálati időt meghaladó időre járó készenléti díj megfizetésére irányuló kereseti kérelem tekintetében a megyei bíróság egyetértett a munkaügyi bíróság álláspontjával, a munkaszüneti napokra járó díjazást illetően azonban nem. Kifejtette, hogy a Hszt. 86. §-ának (6) bekezdése szerint a munkaszüneti napra távolléti díj jár. A munkaszüneti napokon a hivatásos állomány tagja akkor is részesül a távolléti díjban, ha nincs szolgálat teljesítésére beosztva. Ha szolgálatteljesítésre beosztották, és a munkavégzési kötelezettsége alóli mentesülése céljából vesz ki szabadságot, a Hszt. 89-91. §-ai alapján őt megillető szabadság mértéke csökken, amiből helytálló jogértelmezéssel az a következtetés vonható le, hogy a munkaszüneti napokhoz rendelt távolléti díjon felül a szabadságra eső távolléti díj is megilleti.
A jogerős közbenső ítélet ellen előterjesztett felülvizsgálati kérelmében az alperes annak hatályon kívül helyezését és az elsőfokú bíróság ítéletének helybenhagyását kérte. Álláspontja szerint a Hszt. 86. §-a (4) bekezdésének, valamint a 20/1997. (III. 19.) BM-rendelet 7/A. §-ának egybevetéséből az következik, hogy a munkaszüneti napokra csak szolgálat teljesítése esetén jár kétszeres kifizetés, vagyis az illetmény és a távolléti díj együttes összege.
A felperesek felülvizsgálati ellenkérelme elsődlegesen a felülvizsgálati kérelem hivatalból való elutasítására, másodlagosan a jogerős ítélet hatályban tartására irányul.
A felülvizsgálati kérelem nem alapos.
A Pp. 270. §-ának (1) bekezdése a jogerős közbenső ítélet felülvizsgálatát nem zárja ki, ezért a felülvizsgálati kérelem hivatalbóli elutasításának nincs helye.
Az alperes részéről a felülvizsgálati kérelemben megjelölt 20/1997. (III. 29.) BM-rendelet 7/A. §-a szerint munkaszüneti napon teljesített szolgálatért a hivatásos állomány tagját az aznapi munkájáért járó illetményén felül a távolléti díj is megilleti. E rendelkezés - az alperes álláspontjával szemben - nem lerontja, hanem éppen megerősíti a másodfokú bíróság álláspontját. Ahogyan erre ugyanis a közbenső ítélet indokolásában a másodfokú bíróság rámutatott, a munkaszüneti napon szolgálatra kötelezett hivatásos állomány tagja a szabadság kivétele miatt mentesül a szolgálati kötelezettsége alól. A Hszt. 97. §-ának (5) bekezdése szerint a szabadság címén engedélyezett távollét idejére távolléti díj jár, ebből következően a hivatásos állománynak a munkaszüneti napon szolgálatra beosztott, de szabadságát igénybe vevő tagját a távolléti díj a Hszt. 86. §-a és a 97. §-ának (5) bekezdése alapján egyaránt, vagyis kétszeresen megilleti.
A kifejtettekre figyelemmel a másodfokú bíróság az ítéletet a jogszabályok helyes értelmezésével hozta meg, ezért azt a Legfelsőbb Bíróság a Pp. 275/A. §-a alapján hatályában fenntartotta.
A közbenső ítéletre tekintettel a felülvizsgálati eljárási költségről és illetékről rendelkezni nem kellett.
(Legf. Bír. Mfv.II.11.267/2001. sz.)

Bírósági jogesetek

BH+ 2013.4.168 A 24/48 órás váltásos szolgálatban, vezényléses munkarendben munkát végző tűzoltókat a munkaszüneti napra tekintettel megillető 1 munkanapi távolléti díj alatt 8 órára számított távolléti díjat kell érteni [1996. évi XLIII. törvény (Hszt.) 86. § (6) bekezdés].

BH 2013.9.255 A munkaszüneti napokon a hivatásos állomány tagja akkor is részesül a távolléti díjban, ha nincs beosztva szolgálat teljesítésére. Amennyiben azért veszi ki a szabadságot, hogy mentesüljön a szolgálatteljesítés alól, a munkaszüneti napra eső távolléti díjra is jogosult [Hszt. 86. § (6) bekezdés].

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A jogszabály aktuális szövegét és időállapotait előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el!
{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

A folytatáshoz előfizetés szükséges!
A jogi tudástár előfizetői funkcióit csak előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink használhatják: az aktuális időállapottól eltérő jogszabály tartalma (korábban vagy később hatályos), nyomtatás, másolás, letöltés PDF formátumban, hirdetés nélküli nézet.

A folytatáshoz lépjen be, vagy rendelje meg előfizetését.