Hozzászólások 0

Halsütés súlyvesztéssel, számlázás kérdése

Tisztelt Szakértő! Büfés halsütésre vonatkozóan nem látunk tisztán, és felmerült aggályként, hogy nem lehet minden szabálynak megfelelni. Halsütödés vállalkozó anno jó pár éves tanulmányai szerint eljárva – az árlistán a sült hal tömege alapján kell az árat feltűntetni – NTAK adatszolgáltatás esetén a vendég rendelésekor kell az adatszolgáltatást elvégezni. Azonban ekkor csak a nyers hal súlya ismert. Legyen ez például 25 dkg nyersen. A vendég a halat utólag fizeti, már sütés után, ekkor értelemszerű súlyvesztéssel (25 dkg hal sütés után adott esetben például 22 dkg marad). Az NTAK és a pénztárgép pénzforgalmi adatainak egyeznie kell. Amennyiben a vendégnek a NTAK-adatszolgáltatás szerint nyers állapotban felvitt adatok után történik a számlázás, ekkor felel meg a vendég által kifizetett súlynak és a NTAK -pénztárgép egyeződésének. Azonban a vendég ez esetben fogyasztóvédelemhez fordulhat azért, mert 25 dkg hal kerül kiszámlázásra a NTAK-adatszolgáltatás alapján, azonban ő panaszt tehet, mert csak 22 dkg volt a hal sütés utáni súlya. A NAV beleköthet-e esetleges helyszíni ellenőrzés során az előre nem látható helyzetbe, ha a fogyasztóvédelemnek eleget téve a NTAK-ba 25 dkg, míg a súly szerint sütés után csak 22 dkg kerülne kiszámlázásra? A fogyasztóvédelemhez a vendég jogosan fordulhatna a sütés miatti súlyvesztés okán, ha a NTAK-pénztárgép egyezőséget veszi a vendéglátós figyelembe?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
VIDEÓ
2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2