• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Ingatlanbérleti díjról szóló számla, jelentési kötelezettség

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni az alábbi kérdésben. Adószámmal rendelkező magánszemély számlát bocsát ki ingatlan-bérbeadással kapcsolatban egy társág felé. A kibocsátott számla adatszolgáltatási kötelezettség alá esik (online számla)? A NAV tájékoztatása szerint "az adómentes ingatlan-bérbeadást továbbra sem kötelező számlával bizonylatolni, így erről a szolgáltatásról adatot sem kell szolgáltatni. Az adómentes ingatlan-bérbeadást 2021. január 4. után is elég egyéb számviteli bizonylattal alátámasztani, arról nem kell számlát kiállítani, így ezzel kapcsolatban adatszolgáltatási kötelezettség sincs. Ezt nem befolyásolja a szolgáltatás igénybevevőjének személye, jogállása (azaz, hogy az igénybe vevő áfaalany vállalkozás vagy nem áfaalany természetes személy). Ez akkor is így van, ha a bérbeadó bizonylatolási gyakorlata szerint a saját döntéséből fakadóan számlát állít ki számviteli bizonylatként. Ugyanakkor e számviteli bizonylatokat egyértelműen és utólag bizonyítható módon el kell különíteni az olyan számláktól, amelyek kapcsán az adóalany nem mentesülhet a számlakibocsátási kötelezettség alól, vagyis amelyekről adatot kell szolgáltatnia." Ha az ingatlan bérbeadása mentes az áfa alól, akkor számviteli bizonylat is kiállítható, függetlenül attól, hogy adószámmal rendelkezik a bérbeadó? Várom válaszukat! Köszönöm!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close