• Gondár Ildikó
Hozzászólások 0

Import, kapcsolódó szolgáltatások, helyes árfolyam

Tisztelt Adózóna! Importáru beszerzéssel kapcsolatos, az áru beszerzéshez közvetlenül kapcsolódó, határig felmerült speditőri és biztosítási díjak elszámolásával kapcsolatban szeretnénk segítséget kérni. Az importáfát esetünkben a vámhatóság kivetéssel állapítja meg. A társaság számviteli politikája szerint a bekerülési értéket az áfatörvény szerinti  árfolyamon állapítja meg: (az áfatörvény szerinti árfolyam a bekerülési érték. [Szt. 60. § (5a).] Konkrét kérdésünk ezeknek a számláknak a helyes alkalmazandó bekerülési árfolyama: Fenti szolgáltatásokat hasonlóan a termék beszerzéshez, a vámhatározat szerinti árfolyamon kell megállapítani? Az áfabevallásba ezek a szolgáltatások nem kerülnek, ha a vám-áfa alapjánál figyelembe veszi őket a vámhatóság. Ezeket a számla-kelte-előre utalás esetén a számla kelte – ha korábbi az utalás dátuma alapján kell az MNB (választott – jelentett módszer) árfolyamon forintosítani? Ha proformára előre utalás történt, akkor a Szv. törvény 60. §-a alapján a legkorábbi időpont az utalás dátuma, ez lenne a forintosításkori árfolyam napja, de sok esetben nem egyezik a proformára utalt összeg a végszámlával. Mi  a helyzet ebben az esetben?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close