• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Szerződés elszámolási egysége – befejezetlen szolgáltatás

A számviteli törvény módosítása szerint a szerződés elszámolási egysége fogalomnak megfelelő szerződések éves árbevételének elszámolása a teljesítési fok segítségével végezhető el. A teljesítési fok a ténylegesen elvégzett munkáknak a felmérését követeli meg [Sztv. 3. § (4) 12. pont.]. 1. kérdés: A számviteli törvény 28. § (3a) pontja szerint a szerződés elszámolási egységéhez kapcsolódóan befejezetlen termelés, befejezetlen szolgáltatás, továbbá félkész vagy késztermék a kapcsolódó árbevétel elszámolásáig mutatható ki készletként. Gyakran előfordul, hogy olyan szerződéseknél, amelyekre vonatkozik az Sztv. módosítása, az alvállalkozó a tényleges teljesítéshez képest nagyobb teljesítményről szóló számlát nyújt be. Értelmezésem szerint ezen – még nem teljesített, tehát a tényleges teljesítmények ráfordításai között nem szerepeltethető – alvállalkozói teljesítmények értékét év végén a befejezetlen szolgáltatások között kell kimutatni. Helyes ez a megállapítás? 2. kérdés: Amennyiben van olyan, ténylegesen elvégzett alvállalkozói teljesítmény, amelyet az alvállalkozó az üzleti év lezárásáig nem számlázott ki, abban az esetben a ténylegesen elvégzett munkák – és azok ráfordításainak – felméréses keretében a nem számlázott alvállalkozói teljesítmények értékét a ráfordítások között ki kell mutatni. A ténylegesen elvégzett munkák – mint a teljesítési fok eleme – tehát a ténylegesen elvégzett munkák költségeinek valós összegű kimutatását is feltételezi. Helyes ez így? Köszönöm.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close