• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Társas vállalkozói jogviszony

Kedves Adózóna! Egyik ügyfelünk (Dani) 2013. óta katás egyéni vállalkozó, 2020.01.01. óta főállású katás egyéni vállalkozó. Most Dani kft.-t szeretne alapítani. Pár opcióban gondolkodik, de nem igazán áll össze, hogy melyikben milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége lenne. 1.) Dani egyszemélyes kft.-ben tulajdonos lesz, és az ügyvezetést heti pár órában más megbízott ügyvezető látja el. Ebben az esetben jól gondoljuk, hogy az egyszemélyes kft. tulajdonosa Dani a katás vállalkozásában marad főállású egyéni vállalkozó? A kft.-ben a tulajdonosi szerepe miatt nem keletkezik adó- és járulékfizetési kötelezettsége? 2.) Az egyszemélyes kft.-ben Dani tulajdonos és ügyvezető is lesz. Az ügyvezetői feladatát munkaviszonyban látja el heti 5 órában, ebben az esetben is a kata lesz a főállása, ahol továbbra is megfizeti az 50 ezer forintot, a kft.-ben meg a heti 5 órára kapott fizetése alapján a járulékokat? Tehát jól gondoljuk, hogy Dani főállású kata egyéni vállalkozó marad? 3) Az egyszemélyes kft.-ben Dani tulajdonos és egyben ügyvezető is lesz. Az ügyvezetést megbízás keretében látja el, jól gondoljuk, hogy ebben az esetben társas vállalkozónak minősül, és így ez lesz a főállása (minimálbér vagy garantált bérminimum után fizeti a járulékot) a katás vállalkozása viszont már másodállású lesz, így ott 25 ezer forintot kell fizetnie. Köszönöm.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close